What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 13 januari 2013

SCHOOLGIRL HITCHHIKERS (1973) Frankrike, 67 minuter. Regi: Jean Rollin.

 
 
Genreöverskridande...typ

"Kolla! Ett icke-förfallet hus. Vi knallar in och övernattar."
 
Rollinfestivalen fortsätter med en märklig historia. Kolla in!

Två tjejer (Joëlle Coeur & Gilda Arancio) ute på backpacking-äventyr upptäcker vad de tror är en övergiven villa i skogen. De bestämmer sig för att övernatta där och ha det mysigt. Under natten dyker dock en tjuv upp som tycks känna till stället. Han överraskas av tjejernas närvaro men finner sig snart tillrätta när tjejer minst sagt bjuder på sig själva. På morgonen när hans kumpaner dyker upp visar det sig att stöldgodset de skulle hämta är borta och misstankarna riktas direkt mot tjejerna som precis gett sig av. Genast tas jakten upp.

"Ska vi gå och lägga oss, kompis?"
 
Glöm allt som tidigare nämnts under denna festival om vacker bildpoesi. Det här är en förvirrad soppa till film med ett genomkorkat manus. Filmen känns till en början som en klassisk roughie där den mesta dialogen utgörs av en voice over med det typiska jazz-soundtracket i bakgrunden. Efterhand börjar man dock undra om det inte ska vara något av en fars då karaktärerna beter sig oerhört korkat och man lägger in typisk komediaktig musik. Det kommer dock aldrig några komiska poänger eller annat bananskalstrams utan märkligheterna bara fortsätter. Just musikvalet är väldigt egendomligt där  t ex buskismusik fungerar som kuliss när några karaktärer äter frukost. Kontrapunktiskt kanske någon musikfilmvetare vrålar, men kontrapunktiskt till vad??? Musik är dessutom klippt som med en skördetröska då man under en och samma korta scen kan hacka sig igenom tre olika stycken. Kulmen nås under en skottväxlingsscen när man lägger på ett hysteriskt trum-beat som låter som en Ian Paice light. Detta är hysteriskt kul och vi studsar i soffan som uppspelta hundar med en varmkorv framför nosen.

Tänk att detta alltid händer när tjejer ska dela säng.
 
Alltså är det inte manuset, som verkar vara ihophafsat på fyllan, som är roligt utan bara hur himla dåligt allt är. Det blir förstås lite segt emellanåt med softcore-scenerna och den allmäna idiotin men fröken Coeur är ju alltid trevlig att titta på. Förresten så är det tur att titeln talar om att flickorna är liftare då det aldrig framgår av själva filmen...

BETYG: 3/7 Extremkorkad film som lyfts av sin egen uselhet men en poängpinne går helt och hållet åt det hysteriska trum-beatet!

Plötsligt dyker en Tom Savini-lookalike upp.

Joëlle Coeur förför.

Vad nu? 3D?

Fluktare utanför verkar tagen.
 
Cool trailer MED trum-beatet! Här har man dock lagt på ytterligare instrumentering.
 
Här har vi en scen där tjejerna myser tillsammans.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar