tisdag 30 april 2019

IL BOSS (1973) Italien, 109 minuter. Regi: Fernando Di Leo.



Att vara boss som en boss

En typisk biografmaskinist.

Torpeden Lanzetta (Henry Silva) likviderar på order av Don Corrasco (Richard Conte) en rivaliserande klan av maffian och utlöser därmed ett maffiakrig. I detta krig dyker möjligheter att positionera sig i hierarkin upp och Lanzetta hamnar mitt i maktkampen.

Visar dansk porr och läser snuskserien "Isabella".

Fernando Di Leo är tillbaka* på Udda Film med denna hyllade maffiarulle och vi kliade oss lite i huvudet över att vi inte sett denna klassiker tidigare, men som med så många andra odödliga våfflor har den drunknat i vårt ymnighetshornsliknande arkiv av filmer. Nåja, bättre sent än aldrig.

Moralens väktare: Henry Silva!

Filmen öppnar verkligen med en knall då den älskvärde Henry Silva genomför ett av filmvärldens mest resoluta beställningsmord. Allt detta till tonerna av Luis Bacalov helsköna soundtrack. Smilbanden fortsätter att glida uppåt i eftermälet av dådet då vi får ta del av bölande mafiosos och en särdeles empatilös snut i Gianni Garkos gestalt. Tyvärr lugnar sedan filmen ner sig avsevärt även om Silva är fortsatt stenhård filmen igenom och vi får ta del av ett kanske inte helt PK stockholmssyndrom.

De här gubbarna gillar i alla fall porr (förutom Nervösovitch till vänster).

Det kanske är Di Leos vilja att gestalta ett så pass verklighetsförankrat drama att han fruktade för repressalier från den riktiga maffian som gör att filmen inte är den topprulle vi förväntade oss och som inledningen flörtade med. Italien har ju en lång "fin" tradition av korruption och gangstervälde. Något som uppenbarligen Di Leo ville peka på istället för att bara bjucka på underhållningsvåld. Vi tolkar även -SPOILER ALERT- avslutningsskylten "CONTINUA" eller "to be continued" som en kommentar på fortsatt korruption istället för att den skulle påskina en uppföljningsfilm. Problemet är bara att vi vill ha mer underhållningsvåld när vi ser en sådan här våffla.

Sorgen vet inga gränser.

Trots ovanstående reservation påstår vi långt ifrån att detta skulle vara en dålig film. Nej, inte alls! Det är en trevlig maffiafilm med sköna karaktärer och det är bara det fantastiska anslaget som får andra brutaliteter att framstå som ordinära senare i rullen. Henry Silva är perfekt i rollen som hårdkokt gangster och manuset bjuder på en del skojiga vändningar fram och tillbaka.

BETYG: 4(+)/7 Hårdkokt och fint men filmen hade svårt att leva upp till sin fantastiska inledning.

Som nåt ur en Fulci-film.😊

Snut utan medkänsla.

Ett vänskapligt besök men Henry Silva ser ändå ut som om han skulle döda någon.

Kidnapparna kan att döma av lagret hålla ut länge.

De passar på att #metoo:a offret.

Svineri! Hånfullt halsar han J&B:n framför henne.

Nåja, lite medkänsla har ändå gangstrarna.

Plötsligt dyker en otroligt misogyn typ upp.

En studie i kvinnoförakt ->

---

---

Snyggt shot. Kameravinkeln alltså.

"I got five on it."

Henry kan vara öm också.

Offret lider alla Helvetets kval.

Henry lurar man inte med lite fitta!

Eller?

Hell hath no fury like a lurad snubbe.

😆

Whöt?! Skulle katolska kyrkan ha samröre med maffian??? Nähe...

Henrys karaktär ser inte direkt fördelar med jämlikhet.

Trailer


lördag 27 april 2019

OVERLORD (2018) USA/Kanada, 109 minuter. Regi: Julius Avery.



Overboard

Skydiving i tyskt fyrverkeri.

Den stora allierade invasionen av Frankrike stundar och fallskärmsjägare skickas i förväg för att förgöra strategiska mål. Menige Boyce (Jovan Adepo) pluton har fått i uppgift att spränga ett kyrktorn tyskarna använder för viktig radiokommunikation. Uppdraget får plötsligt en helt annan karaktär när amerikanerna upptäcker att den tyska basen döljer långt hiskligare verksamhet än radiokommunikation.

♫"Strange fruit hanging from the poplar trees."♬

En ny krigsfilm är här för att bringa oss ännu mer historiskt ackurat krigs-action än någon rulle någonsin kommit i närheten av! Eller inte... Nej, det var knappast vad vi förväntade oss och inte heller vad vi fick. Istället bjöds vi på en löjlig action-våffla som stundtals påminde om den gamla PC-rökaren "Return to Castle Wolfenstein", fast utan humorn. Jaha? En klassisk Udda Film-sågning som självaste Leatherface skulle avundas på G eller? Njae, inte direkt. Lite hjärndöd action kan ju vara skoj ibland, bara man vet vad man ger sig in på.

Basket Case gör en cameo.

Vi var bara lite rädda att det skulle hamna på PG-13-nivå ett tag då det var förvånansvärt lite gore i början för att vara krigs-action. Att nazisternas muterade supersoldater var allt annat än originella med sina spasmer och påmålade svarta ådror kunde vi ha överseende med. Ja, vi hade t o m en sådan zenattityd att vi inte ens ville få se lille Pöööl* (Gianny Taufer) bli sliten i stycken.

Cockblocking para-style.

Nej, den här rullen bjöd sannerligen inte på något som helst nytt utan tog oss bara med på en helt förglömlig och löjlig våldsresa man kan slänga en dryg halvannan timme på utan att gråta.

BETYG: 3/7 Icke-originellt och fånigt men relativt underhållande. Pang pang bom.

Rammstein testar sin nya scenshow. ♫"Feuer frei!"♬

Dessa nassar och deras tossiga experiment.

Lille Pöööl försöker charma jänkaren.

Tortyr är okej när det är amerikaner som utför den. Fråga Donald Rumsfeld.

Supersoldat? Nja, fortsätt experimentera.

Vi var rädda att det skulle vara för lite gore...

"Ach du Scheisse! Vhy must vee alvays be like ze Vashington Chenerals**???"

Käften på dig Pöööl!

Spasmo utsöndrar gelé - precis som alla supersoldater gör.

"Ze Amerikans and zeir cheap Zippos. Vee hef lighters viss style, ja?"

Trailer till krigsfilm med AC/DC som soundtrack. Då vet man att det blir djupt.

*Okej, Paul hette han, men de talade ju franska...
**Washington Generals är laget som alltid får stryk av Harlem Globetrotters.

torsdag 25 april 2019

SUSPIRIA (2018) Italien/USA, 152 minuter. Regi: Luca Guadagnino.



Mamma vet bäst

Diagnos på det doktorn?

Susie (Dakota Johnson) lämnar sitt religiösa mennonithem för att hänge sig åt sin passion: dansen. Utan nämnvärd erfarenhet lyckas hon kvala in på Markos Tanzgruppe-institutet i Berlin och pusselbitar för hennes framgång faller snabbt på plats. Bland annat har en ung flicka just försvunnit från institutet och per automatik berett plats för Susie. Patricia (Chloë Grace Moretz), som flickan hette, gick i terapi hos Dr. Klemperer (Lutz Ebersdorf) och befann sig i ett paniskt tillstånd samt vittnade om häxerier på institutet. Något som Dr. Klemperer avfärdade som panik och hysteri.

Även med nedtonad färgpalett kan man få till vackra bilder.

Vi blåser på med ytterligare en film vi sett fram emot med spänning. Hur i helvete skulle man egentligen tackla den heliga kon som Argentos originalfilm utgör? Varför överhuvudtaget göra en ny version av den färgsprakande stilbildaren från 1977? How dare you?😊

Sir Väs okända syrra: Lady Väs.

Regissören tvår genast sina händer och vägrar kalla våfflan en remake. Han föredrar att se sin film som en hyllning eller tolkning av Argentos klassiker. Till att börja med låste han in alla symboliska färgburkar och slängde nyckeln. Guadagninos version är rena motsatsen till Argentos giallo-palett med sina dämpade gråkyliga färger. Ut åkte också alla likheter med originalets fantastiska Goblin-soundtrack som hade en betydande berättarroll, för att ersättas av melankoliska visor av Thom Yorke. Ni vet, från färglösa Radiohead. Ett pianostycke låter väldigt Fabio Frizzi dock. Även Argentos skräckelement är som borttrollat (pun intended) då detta är mer som en psykologisk thriller än en surrealistisk mardröm. Dario Argento själv var tydligen inte stormförtjust i denna version som han tycker saknar själ.

♫"Welcome to the Bahnhof Suspiria! (---) You can always get off but you'll never get on."♬

Japp, det låter väl som ett bottennapp och tydligen var det många som faktiskt tyckte så. Vi håller väl inte direkt med. Varför göra en ny tolkning om det inte just är det - en ny tolkning? Sedan kan teman med feminism och skuldbeläggande vara lite skitnödigt utförda och det drar förstås ner en smula men filmen är verkligen snygg. Själva berättandet med bilderna och integrationen med dansscenerna är verkligen vacker bildpoesi. Tydligen ska Rainer Werner Fassbinder (som vi avskyr) vara en stor inspiration men vi fick mer vibbar av von Trier.

Det creepigaste i filmen är att hennes hand ser felvänd ut här.

En detalj vi hakade upp oss på och som därmed tog oss ur filmen var Dr. Klemperers uppenbara mask. Vi undrade över varför denna skådis ska behöva springa omkring i en gubbmask hela tiden. Skulle det dyka upp sekvenser från doktorns yngre år senare i filmen? LOL. Så kan det gå när man undviker att kolla in förhandsmaterial om filmerna man tittar på. Inte fan visste vi att "Lutz Ebersdorf" egentligen var Tilda Swinton, som även spelar Madame Blanc och Helena Markos. Kul grej och bra jobbat av Swinton men kanske inte ett adekvat val för berättandet. Visst visst, Guadagnino ville fylla skådisensemblen med bara kvinnor så långt det gick för ett feministiskt statement och för att hylla Fassbinder  men skapade i och med den uppenbara masken en distraktion i berättandet.

Betyg: 4(+)/7 Trots det lite krystade politiska temat som sprinklades in hela tiden gillade vi stämningen och bilderna vi utsattes för.

Dans kan orsaka svåra förslitningsskador.

Var är den andra handen med hammaren?

♫"Shame, shame, shame. Shame on you!"♬

Missbelåtenhet.

Är de där linjerna på golvet istället för sådana där fotmärken som visar vilka steg man ska ta?

Titta vem som är tillbaka!

Här var det fest.

Jabba the Hutts morsa Jannike the Hutt tittade in.

Det går hett till.

Trailer där man kan höra det Frizzi-liknande pianostycket.

Vänta lite här nu... Spelas Thom Yorke av Tilda Swinton OCKSÅ? 😵