What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 16 december 2018

CAPTAIN VOYEUR (1969) USA, 7 minuter. Regi: John Carpenter.



En äkta superhjälte!

Alla seriösa dramafilmer börjar med ett citat.

En man (Jerry Cox) sitter dagarna i ända på en tråkig datafirma vars enda fördel tycks vara utsikten i form av en ung medarbetare. Men när skrivbordsmannen kommer hem på kvällen förvandlas han till sitt alter ego - Captain Voyeur!

Han är en grå skrivbordsnisse...

En film av John Carpenter tenderar att tangera mainstreamen då han ligger bakom sådana klassiker som "Halloween" och "Flykten Från New York". Kanske lite väl elakt sagt av oss då filmerna snarare glidit åt mainstream-hållet p g a att de är sådana kultklassiker. Ska man dock hitta mer obskyra filmer i hans katalog kan man ju alltid ge sig på en studentvåffla som denna.

Det enda som piggar upp i ett hav av kåmmpjutärsch.

Vi tänker inte dra några trötta paralleller mellan denna trevande rulle och senare kända filmer med antaganden om att "man kunde redan här se masker och humor..." utan bara konstatera att det är en rätt kul liten film med en del branta och infantila skämt om människans sexualitet. Vi tycker dessutom vår fluktande hjälte är rätt rar. Det vilar även en viss ambivalens över hela historien. Är det egentligen bara ett rollspel? En fantasi? Man kan tolka det så.

Ingen kan ana att denna geekiga square-gubbe...

Sedan rent tekniskt fungerar väl allt hyfsat för en studentfilm. Det är en märklig kort sekvens i mitten som man undrar om det handlar om ett anfall av Godard-inspiration eller om det blivit något fel i klippningen då det är ett par ytterst förvirrade jump cuts. Klimaxet är väl heller inte superskoj.

BETYG: 3(+)/7 Söt studentfilm som på ett hjärtvärmande sätt berör allt från voyeurism till zoofili. 😊

...är en fantastisk superhjälte!!!

Han fluktar med teleskop!

Han fluktar genom fönster!!

Hans superkraft gör att de betittade inte bryr sig!!!

Hans superkrafter leder honom hem till de sexuella avarternas boningar!!!!

Blir ni irriterade om vi drar till med ännu fler utropstecken?!?!

Vadå? Bara en kille som hänger sin tvätt. BH:ar och trosor.

Magin är bruten.

Lite väl harsh...men är det #metoo så är det.

Tyvärr inget klipp denna gång.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar