What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 25 april 2020

LADY FRANKENSTEIN (1971) Italien, 99 minuter. Regi: Mel Welles & Aureliano Luppi.



Kvinnor kan...bättre!

Förbannade statistlamm som inte kan låta bli att stirra rakt in i kameran!

Baron Frankenstein (Joseph Cotten) försöker, tillsammans med sin assistent Dr. Charles Marshall (Paul Muller), fullborda sitt livsverk och skapa liv genom att bygga en människa av likdelar. Precis innan den avgörande hjärntransplantationen kommer baronens dotter Tania (Rosalba Neri) hem efter att ha avslutat långvariga studier. Det visar sig att hon nu själv skaffat sig en doktorsexamen och vet mer om faderns experiment än denne trodde. Baronen vill dock inte låta henne delta i slutoperationen då hon skulle riskera att dras med i eventuella rättsliga repressalier om något gick fel. Något går också fel och Tania ser till att ta över faderns verk för att rätta till alla fel - på sitt eget vis.

Herbert Fux ser ut att undra om inte baronen i själva verket är David Lettermans farsa.

 Vi fortsätter med en till Frankenstein-rulle och den här är verkligen rena motsatsen till Frankenstein '80 (1972) som vi såg sist. Vi trodde i ärlighetens namn att detta också mycket väl kunde bli ett komiskt spektakel och visst, monstret är ganska skoj men den här rullen är långt mycket smartare och bättre berättad än "Frankenstein '80" (Det krävs i och för sig inte mycket för det...).

Brottslingen som ska hängas ser ut som Klaus Voormann (You're welcome, alla Beatles-fans!)

Rosalba Neri är inte bara vacker hon äger verkligen scenerna hon gör och det är riktigt kul att se en så stark kvinnokaraktär från denna tid. Samtidigt gör den gamla eurosleaze-favoriten Paul Muller en av de bästa insatserna vi sett honom i. Nu kanske han inte får alltför mycket att jobba med i de trashiga filmer han brukar dyka upp i men här får han verkligen skina som den kärlekskranke gubben. Snudd på rörande faktiskt. Manuset tillåter även diverse bikaraktärer att frångå de sedvanliga kartongporträtten och Mr. Mansfield...förlåt, Mickey Hargitay, är riktigt skön som den enerverande lagmannen Captain Harris. Även så Herbert Fux karaktär, gravplundraren Tom, får utrymme att vara mer än bara en likleverantör.

Medan Mr. Jayne Mansfield håller på och trakasserar herr Fux kan ni i bakgrunden se att det visst är en puckelrygg med i filmen.

Självklart bjuds det på sleaze och våld också. Italienarna vet ju hur en slipsten ska dras. Mysigt billig gore i bästa tidiga 70-talsstil och några nakna damer därtill. Rosalba Neri lättar även hon på paltorna i en sexscen som tar en härligt mörk vändning. Bra grejer! Klart märkligt slut dock, om än rätt kul.

BETYG: 5/7 Frankenstein i alla former fortsätter att leverera. Här skippas det mesta av kalkoneriet och ersätts med bra skådespeleri och en schyst story.

Verkar ganska åderförkalkad med tanke på hur styva de där artärerna är.

Paul Muller inspekterar om ljusorgeln bakom de obligatoriska bubblande labbflaskorna fungerar ordentligt. "Rött..."

"Oranget..."

"...och ljust grönturkost. Check!"

Hygien schmygien!

Baronen blir så exalterad över monstrets uppvaknande att han börjar heila*.

Lite HBTQ-stajling på monstrets gröna topp.

Bruden får snart träffa ett annat monster än hon tänkt sig.

Rosalba äger stackars Paul. Total femdom - med kläderna på.

Glädjande att monstret faktiskt har ett par klassiska frankensteindojjor.

Även en doktor kan vilja leka doktor. Byfånen kommer snart fatta vinken.

Paul cuck-fluktar.

Mörk erotik äger rum!

Eftersom hon är doktor är det helt okej att hon har ett kranium på skrivbordet.

Det är faktiskt sant att en kvinna inte bara är ute efter en sexig hunkkropp. Det krävs lite hjärna också.

SD:s väljargrupp är på väg till vallokalen igen.

Trailer

Hela rullen.

*Vi har ännu inte bestämt oss om vi vill köra denna stavning eller den försvenskade "hajla"...😶



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar