What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

måndag 12 juli 2021

SZÜRKE SENKIK (2016) Ungern, 64 minuter. Regi: István Kovács.



Minimalism är bra

Standardutrustning.

En österrikisk-ungersk spaningspatrull är bakom fiendens linjer i norra Italien. Deras uppdrag är att lokalisera en italiensk kommunikationspostering mitt ute i ingenstans och rapportera tillbaka m h a en brevduva de har med sig. Även om det inte är ett stridsuppdrag är det väldigt riskfyllt och de krigströtta veteranerna har väldigt olika synpunkter på hur man ska överleva och ta sig hem helskinnade.

Nej, så stoppar du inte blodflödet!

Efter ett gäng lökiga filmer här på Udda Film kände vi för något seriösare - om än fortfarande lågbudget. Det är en film producerad för ungersk TV men manuset kringgår listigt alla dyra första världskrigsklichéer och lyckas på kuppen göra en riktigt originell film om konflikten. Inga skyttegravar eller sönderbombade ingemansländer här inte. Allt krut (no pun intended) kunde läggas på uniformerna och inte ens det italienska skyttevärnet patrullen springer på ser man så mycket av att man behövde lägga en massa pengar på detaljer. Man ser ändå fullt tillräckligt utan att bli distraherad av att något skulle saknas.

Klaus har ett knepigt förhållande till sin son.

Det som kan vara lite klyschigt är väl patrullens sammansättning med olika etniciteter från dubbelmonarkins alla hörn. Ja alltså, det är inte etniciteterna som är klyschiga utan det är karaktärernas personligheter. Fast dessa behövs för att berätta just denna historia. Trots att karaktärerna inte gör jätteresor blir det ändå en rätt intressant historia att följa och duvorna som man i inledningen trodde skulle få en central roll finns lyckligtvis bara med i periferin hela tiden men på ett väldigt bra sätt för att hela tiden binda ihop berättelsen. Vi gillar de poetiska små andningspauserna där man har typ drönar-shots över skogar som man förstår är duv-POV.

Tyvärr polar'n. Det är proletärens lott.

-SPOILER ALERT- Avslutningens twist som man förstås ser komma blir också väldigt symbolisk när gröngölingen (Kovács S. József) släpper ut ett gäng duvor ur en bur efter att ha fått det taskigt nog sena fredsbudet från en annan brevduva.

Så jävla neg!

Det är skönt att se en riktig krigsfilm istället för den cartoon-dynga Hollywood med sina groteskt stora budgetar spyr ut. Varför gör man tecknad film (CGI...) när man har mångmiljoner att lattja med? Detta är förstås en retorisk fråga då vi förstår hur resonemanget går men trots alla spektakulära datasekvenser (som är pisstråkiga att titta på) blir man brädade av en liten TV-produktion från Ungern.

BETYG: 5(-)/7 Minimalism blir en fördel i denna krigsfilm.

Italienskt sugmärke.

Han har sagt sitt sista "vaffanculo".

Mysiga historier vid kvällsmaten.

Gröngölingen behöver höra detta.

I detalj.

Bon Appétit rookie!

Aaw yeehhh.

Nu gäller det.

Hur står det till Alex Schulman? Du ser inte ut att må så bra.

Akta duvan!

Trailer

Teaser

Hela våfflan med crappiga Google Translate-undertexter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar