What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 3 juli 2021

THE MAN WITH THE WOODEN FACE (2017) USA, 16 minuter. Regi James Nguyen.



The man with wooden filmmaking skills

Hien är inte jordnötsförsäljare...

I den här kortdokumentären träffar James Nguyen Hien Le, en vietnamesisk man som lever med konsekvenserna av Agent Orange.

Han är dock optimist.

Vi har nått slutet på vår lilla Nguyen-festival i och med att det helt enkelt inte finns fler filmer att recensera. Vi hoppar nu fram till regissörens senaste alster som är en liten dokumentär. Och hur hanterar då mästaren av "romatic thrillers" detta medium? Haka på och bli varse!

Här har vi all bakgrund...

Detta är förstås ett rejält avsteg från de vanliga ambitiösa berättelserna Nguyen misslyckas att berätta. Problemet här blir istället att det inte känns som om Nguyen har något att berätta. Det känns som om demonregissören åkt "hem" till Vietnam, fått reda på den här snubbens existens och tänkt "Det här kan bli en fantastisk dokumentär!". Det är en total avsaknad av dramaturgi och struktur och trots den korta speltiden får vi ett gäng upprepningar. Det är i princip bara en snubbe med en kamera som hakar på ett subjekt och ställer improviserade frågor, varav många är rätt dumma. Det finns tonvis med små resereportage på YouTube som är långt mer professionella än denna våffla som tydligen ska ha en budget på 10 000$. LOL det måste ha inkluderat Nguyens semesterbiljetter och reskassa.

...komplett med ett hurtigt soundtrack.

Hien Le är med sitt deformerade utseende givetvis ett spektakulärt dragplåster för att berätta en tragisk historia om vad de amerikanska operationerna ställde till med under Vietnamkriget och dessutom fortsätter att ställa till med. Det var först 2012 som USA började assistera med saneringen av mark som sprejats med Agent Orange, som alltså är ett avlövningsmedel som skulle utplåna den frodiga grönskan där vietnameserna gömde sig. Medlet visade sig ha förödande effekter på människor och djur, med cancer och fosterskador som resultat. Udda Films utsände mötte själv en person i Saigon* som hade betydligt kusligare defekter av medlet än Le och som tvingades livnära sig på tiggeri. Denna bakgrund avhandlas snabbt med två textskyltar ovanpå arkivbilder av en helikopter som sprejar djungeln. Nguyen har dock helt taktlöst valt att lägga på glättig upbeat-musik till dessa bilder, förmodligen för att den var gratis. Filmens brister gör att den dansar svajande på gränsen till freak show, även om Nguyen faktiskt försöker belysa ett problem.

BETYG: 1/7 Nej, Nguyen kan inte hantera dokumentärmediet heller och här finns det tyvärr inte mycket att skratta åt heller.

Även om exponeringen är usel har Nguyen trots allt fångat en total kausalitet i detta shot.

Vinh Long är trafikmässigt rena ödemarken jämfört med Saigon eller Hanoi men som Hien här illustrerar behöver man ändå kasta sig rätt ut i den och bara låta sig absorberas av den. Det finns inget vänta på sin tur här.

Det räckte tydligen inte med att få ett jordnötsfejs. Thanks a shitload Uncle Sam!

Men kom igen nu James...

...behövde du verkligen hamra hem detta?

Hien sörplar i sig fantastiskt god Pho Bo som Udda Films utsände praktiskt tag levde på under sina två besök i landet.

Vilken ytlig bitch! Men för att stilla era sinnen kan ni låta blicken falla på väggen bakom Hiens pappa och spana in alla era favorit-disneyfigurer: Kalle Anka, Musse Pigg, Ho Chi Minh...

LOL. Nguyen valde att lägga in en stillbild på kärringen som ditchade man och barn direkt efter faderns kommentar. Snyggt outat där James. Savage! 😂

Hela rullen.

Okej vi ljög. Det finns ytterligare en "film". Det här är "Cosmic Beauty" från 2019 som är en de facto slideshow. Vi tänker fan inte recensera den!

I väntan på "Birdemic 3" får vi detta mästerverk. Nguyen gör avant garde arthouse! 😂😂😂

Ja ni hörde (läste) rätt. "Birdemic 3" är på G!

Här har vi teaser-trailern som i princip är en uslet grade:ad turistvideo från Santa Cruz. 😄

Färska och glada nyheter! Till skillnad från alla andra produktioner tidigarelägger Nguyen premiären av sin kommande blockbuster. 💪

*Ja ja, vi vet att det heter Ho Chi Minh City, eller Ho Chi Minh-staden på svenska, men vi är reaktionära och föredrar det gamla namnet vilket även var gångbart när Udda Films utsände var där.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar