What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

måndag 31 juli 2023

SHOCK (1977) Italien, 93 minuter. Regi: Mario Bava.



Droger ger evigt liv (Fast bortom dörren...)

Mamma ligger och snuskar sig med sin nye man på den mysiga 70-talssoffan.

Dora (Daria Nicolodi) flyttar med sin son (David Colin Jr.) och nye man (John Steiner) in i huset där hennes drogberoende ex-make (Nicola Salerno) dog. Det dröjer inte länge förrän sonen börjar bete sig märkligt och Dora börjar uppleva obehagliga saker.

Det väcker indignation. "Inte på den mysiga 70-talssoffan!!!"

Det här är den sista filmen Mario Bava gjorde och den har länge legat i Udda Film-valvet i väntan på att få bli sedd. Den har förstås inte ett skit att göra med Beyond the Door (1974) trots den alternativa titeln "Beyond the Door II". Enda kopplingen är att en ond ande är i farten.

Tobias Forge avtäcker den nya Papa Emeritus-inkarnationen.

Även om det är coolt med italiensk 70-talsskräck och vi ser flera bekantingar i rollerna, däribland Ivan Rassimov som gör ett par korta inhopp, lyfter aldrig den här rullen riktigt. Det övernaturliga blir sällan i närheten av läskigt, vilket i andra fall kan vara brukligt, och det blir lite småtråkigt i det glesa sällskapet ensemblen utgör. Nicolodi är väl bra i huvudrollen och Colin Jr. duger som irriterande besatt unge men pojkstackaren når inte riktigt fram i creepighet. Förvänta er inte heller något klassiskt färgat Bava-ljus då regissören uppenbarligen inte ville tjata ut sig själv.

Daria har inga fördomar mot eksem.

Soundtracket är däremot coolt och ganska Goblin:esquet vilket har sin förklaring i att flera medlemmar i Libra kommer från nämnda band. Men det och den obligatoriska J&B-produktplaceringen tar ändå inte filmen i mål, även om den senare är underbart flagrant. 😀

BETYG: 3/7 Helt okej italiensk 70-talsskräck men den lyfter aldrig.

Undra vad som bjuds att dricka på festen?

Men va fan? Det där är ju inte Giallo-blask! 😕 Skönt askfat dock.

Frullen är serverad. Ta en styrketår innan flajten kapten!

Nämen vadan detta obehagliga uttryck?

Ja ja, bara mamsen som står i duschen.

Lika bra att sno hennes trosor också. You little perv!

När mammas nye make inte faller en i smaken.

Att hysa agg!

"Filer är för fjollor!" Gammalt italienskt trafikordspråk.

Ivan vet värdet av att lufta frisyren lite.

Aw, kids och deras gulliga små teckningar. 💗

Inte giallo.

Daria behöver äta upp sig lite.

Trailer

TV Spot

Som med det mesta var även soundtracken bättre förr.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar