What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 7 januari 2022

ANONYMOUS ANIMALS (2020) Frankrike, 64 minuter. Regi: Baptiste Rouveure.



Kött är gott!

Är det en djävulsk film?

Skräckslagna människor jagas i skogarna av mystiska animaliska figurer. De har all anledning att vara rädda då ödet de kommer att få möta om de fångas in är allt annat än humant. Eller?

"(Chaos....reigns)"

Den här filmen passar verkligen in på vår lilla blogg då den per definition är en udda film. Den är däremot inte så udda att den inte är begriplig då det från första stund är ganska tydligt vad man vill säga med den.

Dudes in chains.

Ja, vi förväntade oss verkligen att i eftertexterna se en massa vegan- och djurrättsaktivistorganisationers namn eller loggor. Det blev inte så mycket av det, eller så känner vi till alltför lite om dessa. Faktum kvarstår i alla fall att man med filmen vill reversera rollerna och placera oss människor i den obekväma offerrollen i hopp om att kanske få någon gammal karnivor att ändra matvanor eller åtminstone tänka till lite vad beträffar många djurs grymma öde. Det blir ju naturligtvis förutsägbart men kanske kan vara effektivt i vissa fall. Redan postern skvallrar ju om upplägget.

Generöst med dimma i filmen.

Vi tycker ändå att det är en ganska intressant film, framför allt för att man vågar sig på lite nya grepp. Våfflan är helt dialoglös, kör mycket skakig handkamera och klipper av scener abrupt. Detta hjälper naturligtvis till att skapa en känsla av kaos och förvirring, vilket är helt adekvat för filmen. Figurerna som är ett slags mellanting mellan djur och människor får vi till en början inte se så tydligt, vilket är ett klassiskt grepp för att höja spänningen. Det hjälper också till att dölja goofigheten som avslöjas när vi väl får se mer av dem. Hjortfiguren man kan se på affischen är riktigt rolig faktiskt eftersom det faktiskt bara är ett uppstoppat hjorthuvud fastmonterat på en människa. Det blir ju automatiskt humor av det vare sig man vill eller inte.

LOL.

Även om vi gillade rullen och dessutom på ett enormt hycklande vis ömmar för djur kan vi inte överge vår kärlek till bacon och andra kötträtter som får saliven att stänka som ett bukkake-party i munnen.

BETYG: 4/7 Kul med lite annorlunda grepp och behjärtansvärt initiativ. Dock förutsägbart.

Djurtyperna är inte superduktiga på att fylla sina slakterier precis.

"Ge fan i min hooman!"

Who let the dogs out?

Trailer



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar