What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 2 januari 2022

SVART CIRKEL (2018) Mexiko/Sverige, 103 minuter. Regi: Adrian Garcia Bogliano.



The return of Kurishtina*!

Hypnomagnetism uppnås genom dramatiska gester.

Celeste (Felice Jankell) blir kallad till sin plötsligt framgångsrika syster Isas (Erica Midfjäll) kontor eftersom systern känner att Celeste har problem och att hon kan hjälpa henne. Isa ger Celeste en gammal självhjälps-LP som hon insisterar kommer att förändra systerns liv. Celeste lyssnar senare högst skeptiskt på LP:n och genast börjar det hända märkliga saker. Till en början är det positiva förändringar men snart inser Celeste att något är fruktansvärt fel.

Titta djupt in i den svarta cirkeln och lyssna noga - Du älskar Udda Film - Du älskar Udda Film - Du älskar Udda Film...

Självklart var vi här på Udda Film väldigt nyfikna på Christina Lindbergs comeback då vi högaktar denna nymf som förgyllt den svenska filmhistorien. I ärlighetens namn trodde vi dock att detta skulle vara en smärre katastrof till film då vi för rätt länge sedan råkade se ett klipp ur filmen som verkade fullkomligt bedrövligt. Som ni förstår dock så är det inget som hindrar oss när vi ska ta oss an en film. 😊

Mysig kapitelindelning.

Till  vår förvåning byggs det snabbt upp en rätt skön stämning i rullen och premissen med LP:n som öppnar oönskade dörrar är riktigt cool. Garcia Bogliano använder många flummiga montage för att sätta tonen och detta är väldigt effektfullt. Han kan dessutom inte hålla sig från att bombardera oss med referenser till andra gamla skräckfilmer med allt från rekvisita, i form av t-shirtar, kuddar postrar m m, till själva berättelsen som lånar element av allt från Cronenberg till Bava.

Pippi Långstrump har blivit en smula...yppigare.

Så långt är allt väl men tyvärr finns det saker som inte är svinbra direkt och det smärtar oss att säga det men Lindbergs bidrag till filmen är bland det stelaste vi sett på väldigt lång tid. Jösses vilken robotleverans av repliker! Regissören måste ha varit helt hypnotiserad (no pun...) av hennes medverkan eftersom han lät detta rigor mortis-skådespeleri passera utan anmärkning. Även Hanna Asp och Johan Palm, som spelar de mediala ungdomarna, uppträder mäkta stelt på sina ställen.

När du första gången hörde Christina Lindbergs nya singel "Allt blir tyst igen"?

Vidare totalstagnerar filmen halvvägs in när vi anländer till det gamla sjukhuset där man ska ta itu med dubbelgångarna som plågar huvudkaraktärerna. Här blir det mycket esoteriskt trams i en gammal lagerlokal och egentligen händer det inte skitmycket alls. Det är väldigt tråkigt när man har en schyst uppbyggnad under filmens första hälft och sedan landar i denna återvändsgränd.

BETYG: 3(-)/7 Märklig blandning av positiv överraskning till en början och besvikelse i avslutningen. Filmen hade verkligen något, men detta tog man aldrig i hamn.

Filmreferenserna haglar.

"Rymdinvasion i Lappland" är en fin gammal rulle. Kanske även på spanska?

Ja ja, ni tror förstås vi fastnat för Felices lilla sideboob? Ta en närmare titt på sötchocken bakom henne.

♫"Två droppar till...Två droppar till! Och socker och XXX och röraaa om..."♬**

Så här ser orkestern Father & Son ut på ketamin.

Visualisera sedan en maskerad mördare med svarta läderhandskar och en rakkniv.

När du precis vaknat upp från gårdagens bukkake-party.

NEEEJ!!! Ta förihelvete inte i skivan på det viset!

"Fan! Jag visste väl att det var en dum idé att dra hem ett tyskt one night stand..."

Din dubbelgångare känner sig oftast lite blå.

Kanske på grund av att replikerna pluggats in så många gånger att leveransen av dem blivit totalt robotlik?

"Dead by dawn! Dead by dawn!"

Den Högste är en rätt gullig filur.

Lugn. Vi har plockat fram alla viktiga frames ni inte orkar leta fram i bildbombardemanget.

Självklart är James Fjong-serier reppade i montaget när Klubb Super-8 är medproducenter.

Även i färg.

The man himself. Isch! YNF! Hääääh!

That's what she said.

Först var det Beatles-skivor, sen discoplattor och nu Christina Lindberg-vinyler. Vart fan ska det sluta!?!?

Lite som en von Trier-film (Inte direkt...) fast utan markeringstejp på golvet.

Vad fan nu!? Är det rymdinvasion på Gamla Löwenströmska?

Just det kids! Ditt tredje öga kan börja brinna om du överdoserar DMT.

Trailer

*Som japanerna säger.
**Nej, det är klart att vi inte räknar med att ni ska känna igen det citatet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar