What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 25 november 2022

BAHIA BLANCA (1985) Spanien, 98 minuter. Regi: Jesús Franco.



Sisters are doing it for themselves

Onkel Jess i egen hög person.

På en sömnig spansk ö driver Alida (Eva León) en bar där hon även erbjuder andra tjänster till fiskare och sjömän som tittar förbi. Hon tar också hand om sin stumma och lätt förståndsvarierade syster Maria (Lina Romay). En dag dyker ett lik upp och den närliggande stadens sheriff Carlos (Antonio Mayans) undersöker saken. Spåren leder till systrarnas ö.

Franco fortsätter att driva med tittaren. Trots att han är musiker skiter han fullständigt i att ens försöka få det se ut som om skådisen kan spela gura.

Vi dammar av onkel Jess igen här på Udda Film och det här är en obskyr våffla där den beryktade sleazemeistern berättar en långsamt utdragen historia istället för att vältra sig i sex och våld. Självklart betyder inte detta att Lina Romay, eller någon annan av de kvinnliga skådisarna för den delen heller, får behålla paltorna på. Lite våld blir det också men ganska återhållsamt sådant. Nej, fokus här är att veckla upp ett invecklat drama och farbror Jess hjälper som vanligt till genom att spela en liten synsk karaktär som ingen vill ta på allvar.

Antonio som adidas-cowboy.

Den här mer seriöse och återhållsamme Franco är i detta fall ganska tråkig, även om det för ovanligheten finns en schyst story. Vi förförs inte heller av landskapet kameran ofta får vila på utan föredrar Francos andra jaktmarker som Alicante och Calpe. På tal om kameran vilar Juan Solers kompositioner kvar märkligt länge på irrelevanta objekt. Det ser ut att vara ett konstnärligt val då det sker vi upprepade tillfällen, men är inte speciellt snyggt.

Tittut Lina!

Det är däremot damerna och då framför allt fröken Romay vars sinnessvaghet lyckligtvis yttrar sig i en ledig klädstil. Typ poncho utan något under eller endast ett par hotpants. Eva Leóns karaktär har en ovana att dra på sig en svinful blond peruk. För det måste man tydligen ha när man är hora (???). -SPOILER ALERT- Analía Ivars, som vi stiftade bekantskap med i Golden Temple Amazons (1986) (där f ö halva ensemblen i den här filmen också var med), får en episk uppgörelsescen där hon är hämnare i brudklänning. Ganska coolt som koncept men utförandet var lite sisådär.

BETYG: 3(-)/7 Tyvärr måste vi klassa den mer seriöse Franco som långtråkig här.

Det syns vem som är "patron" på den båten.

Stela aktörer.

När din syster har sex i rummet intill.

Cool frejm.

Tutte mot tutte kan inget hända.

Så kan det gå när man ska envisas med att vara rape-äcklo.

Sug på denna karamell Tarantino!

Tyvärr inget klipp denna gång men här kan ni se hela våfflan: KLICKETIKLICK

 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar