What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 29 september 2023

DR. M SCHLÄGT ZU (1972) Västtyskland/Spanien, 79 minuter. Regi: Jesús Franco.



Franco snor från sig själv

Du skulle också bli chockad om någon tryckte upp ett vidvinkelobjektiv i nyllet på dig.

Dr. Cranko (Jack Taylor) försöker på uppdrag av en hemlig kriminell organisation stjäla information som ska hjälpa honom bygga en dödlig laserstråle med kraft att utplåna gigantiska landområden. Informationsinsamlandet innebär också att han skickar sina underhuggare att kidnappa unga kvinnor. Jenny (Ewa Strömberg) råkar bli vittne till en sådan kidnappning och den lokala polisen kopplas in.

Cranko är ett välkänt smeknamn för Mabuse. Vi lovar!

Vi återvänder till en av våra osannolika husgudar i form av onkel Jess och i den här filmen ska det cashas in på doktor Mabuse-franchiset. Fast då mest med titeln på filmen kanske. Beroende på version är det mer eller mindre tydligt. "The Vengeance of Doctor Mabuse" är ju ett ganska tydligt exempel och de flesta alternativa versioner har någon form av "Mabuse" i titeln. Här är det reducerat till ett "M". Det roliga då är att vår skurk alltså heter Cranko och att Franco friskt snor från sina tidigare Dr. Orloff-filmer. Den gode doktorn figurerar t o m i denna rulle.

Farbror Jess med sedvanlig cameo.

Det känns som om Franco driver med oss och mest vill skoja till det. Det är en hel del fåniga karaktärer och tonen är lite töntig. Till på köpet har regissören gett utlopp för sin kärlek till jazz genom att tillsammans med Rolf Kühn komponera ett hysteriskt och opassande soundtrack till filmen. Så där rök all uns av stämning man kanske kunde ha försökt ge våfflan.

Ewa Strömberg inspirerar kommande ökänd filmscen.

Doktorn har en inte alltför välmotiverad monsterslav i form av Andros (Moisés Augusto Rocha) som, med tanke på att det är en Franco-film, oförklarligt inte sliter kläderna av kvinnorna han kidnappar. Nej, det är minimalt med sleaze i denna rulle så det blir bara någon apropå-tutte som råkar titta fram någon gång ibland, bortsett från Strömbergs lökiga strippnummer förstås. Detta är f ö Strömbergs sista film innan hon avslutade med lite TV-jobb.

Ringer "Basic Instinct" någon klocka?

För att vi ska känna oss hemma får vi rikligt med supervidvinkelvyer på allt från landskap till Andros inte så välsminkade fejs. Men inga Franco-grepp kan få oss att glädjas nämnvärt över just denna rulle.

BETYG: 2(+)/7 Nej, det blir aldrig speciellt kul i den här rullen utan mest bara en rörig soppa med ett jobbigt soundtrack.

Okej, Sharon Stone tog det "omedvetet" ett steg längre.

Stackars Andros blir hunsad av...

...Crankos assistent som klär sig "Gestapo-chict".

Rött ljus, blinkande lampor och ett kvarttumsband visar att Dr Cranko är en (galen) vetenskapsman av rang!

Andros är en fluktare av rang!

Och nobelpriset med svart bälte för bästa makeup-FX  går till...

Testa att lukta på dem innan du säger nåt gubbe lilla.

Kommer denna trailer få dig att vilja se filmen? 😏



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar