What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 3 januari 2020

JOKER (2019) USA, 122 minuter. Regi: Todd Phillips.



♫Klappa händerna om du har en pistol♬ *klapp klapp*

Ett mer äkta flin än du möter vardagligen bland dina medmänniskor.

Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) hankar sig fram som uthyrd clown men drömmer om att slå igenom som ståuppkomiker. Samtidigt kämpar han med svåra mentala besvär som gör honom till en oönskad figur i sociala sammanhang. Som salt i såren drar myndigheterna även åt svångremmen beträffande socialvården så Arthur kommer bli av med möjligheten att få psykofarmaka utskriven. Samtidigt som han sjunker allt djupare ner i sitt eget mörker väcks en annan djup kraft inom honom.

Gothams svar på det mysigt hårdkokta Times Square.

Vi tänkte vi skulle inleda det här nya året med att se lite bra filmer och då vi är skitduktiga på att förutse vad som är värt att titta på grabbade vi tag i den här kontroversiella rullen. Vi har inte fördjupat oss i nämnda kontrovers då vi ville ha ett hyfsat färskt sinne när vi väl kollade på filmen men det verkar ha varit samma gamla korkade argument om att ett konst-/underhållningsverk skulle trigga människor att döda. Ack denna hycklande värld!

Alla dagar är en dålig dag. Dåhhh-lig.

Som vanligt var vår bedömning av en films potential helt ackurat då detta är en riktigt bra rulle. Vi är inga serietidnings-geekar så vi skiter fullständigt i det universum Jokern ska rätta sig efter och kan således heller inte uttala oss om det borde ha varit si eller så med hänsyn till serieberättelsen. Vi kan istället njuta av Joaquin Phoenix fantastiska gestaltning av en vilsen människas strävan efter att bli sedd. Den kraftigt nedbantade skådisen gör ett lysande porträtt av en gravt sjuk människa och det på ytan till synes lite krystade skrattet ger karaktären en extra tyngd.

Lyckan skiner i hans ögon när han skrattar.

Manuset skildrar världen från Flecks synvinkel och det tar oss med på en intressant resa där olika vändningar plötsligt gör tolkningen av vad som pågår upp till vad man vill fokusera på. Det kan ju tyckas finnas en samhällskritisk kommentar om hur fattiga människor marginaliseras av ett cyniskt etablissemang med Trump-karaktärer (Ja, Thomas Wayne spelad av Brett Cullen) i spetsen och konsekvenserna av detta om det får fortgå. Vi tror dock inte det är huvudpoängen med filmen. Eftersom det är Fleck som är vår ledsagare vill vi tro att allt handlar om hur han vill bli uppmärksammad och han skiter fullkomligt i -SPOILER ALERT- den revolutionära rörelse han oavsiktligt sätter igång. Han är bara exalterad över att hans mystiska alter ego får en massa uppmärksamhet.

Bobby D som en lokal Ed Sullivan-typ.

Filmen har även en underbart hårdkokt New York-atmosfär, även om vi befinner oss i den fiktionella staden Gotham. Det syns tydligt hur Phillips inlfluerats av Scorseses 70- och 80-talsverk. Hela kvarter har utsmyckats i tidstypiska detaljer och diskret CGI har fyllt i horisonter och luckor mellan byggnader på ett väldigt snyggt sätt. Diverse biobaldakiner och förbisusande postrar skvallrar om att året är 1981. Man kan t ex se en filmaffisch på Wolfen (1981) glimta till i en gränd. Musiken av Hildur Guðnadóttir, som även gjorde musiken till lysande "Chernobyl" är följsamt vemodig vilket är kul då hon faktiskt gjorde musiken endast till manuset innan filmen började spelas in.

BETYG: 6/7 En pangstart på det nya Udda Film-året med denna supertrevliga tragedi.

Travis Bickles heta afrosyrra?

Det första du ska göra när du vill ha kontakt med en snygg brud är att ställa dig, iklädd huva, utanför en småbarnsskola.

Det är alltid bra att ha med sig sin .38 Special till jobbet. Fråga bara Daddy Derek!

Ånej...elitmobbare. Gör nåt Cool Cat! 🙀

Joker lugnar sig med lite toa-tai chi.

Gangsta! 💪

Är det det här som kallas att "choka" när det gäller?

Det hårdkokta Gotham. Komplett med Pong-affisch och ACAB-klotter. 💗

Helvete! The purge är redan igång och vi som inte ens hörde sirenen. 😯

Arthur bondar med lille Bruce.

När inte ens den jävla dörrsensorn vill "se" honom. (Det har dock sin naturliga förklaring...)

Vadå? Det är väl inget märkligt med att krypa in i kylskåpet? Enligt uppgift gjorde en av Udda Films redaktionsmedlemmar exakt just det i späd ålder för att umgås med ett salladshuvud.

Oops...

Ikonisk scen skapar ny turistattraktion.

Det verkar som Insane Clown Posse engagerats för nya upplagan av Rocktåget.

Så jävla ascool. Tyvärr, det går inte att komma ifrån.

Trailer

Den här gamla hiten är inte med på soundtracket men ekade ändå i våra huvuden.

Den här gamla pedofilhiten är däremot med och injiceras med ny energi efter att ha vattnats ur på åtskilliga idrottsarenor genom åren.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar