What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

måndag 22 februari 2021

GODZILLA VS. MEGALON (1973) Japan, 82 minuter. Regi: Jun Fukuda, Yoshimitsu Banno & Ishirô Honda.



Japanerna: Recyclingens pionjärer!

En bild från Ypres 1917 när Anguirus fick smaka på skyttegravarnas fasor i form av senapsgas.

Människans ideliga kärnvapentester stör inte bara synliga ekosystem nära testsajterna utan även det underjordiska riket Seatopia. Invånarna har fått nog och vill en gång för alla ta itu med den destruktiva mänskligheten. De beslutar sig för att skicka monstret Megalon för att utplåna Tokyo och de behöver även uppfinnaren Goros (Katsuhiko Sasaki) nybyggda robot för att guida monstret mot huvudstaden. Man skickar följaktligen ett par agenter till Goros labb för att med våld ta kontroll över roboten.

Godzilla har blivit lite sexualiserad i den här filmen med en ny fladdrande tunga.

Äntligen betar vi att Godzilla-filmen som faktiskt är representerad i vår fina Udda Film-logga! Denna härliga Showa-serie spretar i alla möjliga riktningar och i den här våfflan har vi en lite mjukare ton igen med kassare töntig musik och ett barn i en av nyckelrollerna. Å andra sidan känns den inte lika lågbudget som förra rullen Godzilla vs. Gigan (1972). Detta trots att man återigen friskt lånar klipp från tidigare filmer. Gigan dyker upp även i denna rulle och varför gör han det då? Jo självklart för att man ska kunna recycla klipp från hans bataljer med Gojira. De listiga filmmakarna har även sett till att det lökiga skalbaggemonstret med borrhänder vi lär känna som Megalon kan avge samma slags gula energiblixtar som vår gamle polare King Ghidora varpå man kan låna friskt med destruktionsklipp från den gånga serien.

Kul att se att japsen dricker naziblask*!

Ni ryggade tillbaka i skräck när vi nämnde barnet här ovan. Med all rätta! I den engelskspråkiga versionen har nämligen en gravt alkoholiserad person castat den mest störiga barnskådisen i filmhistorien att dubba över pojken. Seriöst! Ville de driva med tittarna?! En ungjävel med supergäll röst som skriker fram replikerna helt utan känsla. Så om japanerna tonar ner buskisuselheten hos skådisarna kompenserar amerikanerna det med de ostigaste dubbningsrösterna man kan hitta? Gotcha!

Käften unge! Sluta cockteasa att du i en perfekt värld skulle drunkna här och nu.

Annars är människostoryn intressantare än i förra filmen och vi gillar den härligt fjolliga Zardoz-stämningen som råder i Seatopia. En "undre värld" fylld med Påskön-statyer och "Barbarella"-kitsch. Mums! Megalon är ett rätt skitnödigt monster, precis som sin vapenbror Gigan och vi föredrar de mer organiska ödlorna. De bjuder däremot på hyfsat motstånd. Tyvärr är det först roboten, som heter Jet Jaguar, som står för motståndet då det dröjer till sista kvarten (!!!) innan Godzilla tar sig an mekanomonstren. Ja ni hörde rätt. Rena rama Söderstadion då japanerna tycks ha insett att "Öka takten - sista kvarten!". Det blir dock en rejäl holmgång utan alltför många mänskliga avbrott. Precis som förra våfflan är det tag team-karaktär på fajten då Gojira slåss tillsammans med Jet Jaguar mot Megalon och Gigan. I vanlig ordning finns det ingen som helst logik i jättarnas stridsstrategi då de många gånger har tillfället att göra slut på sin motståndare med något av vapnen i deras arsenal men väljer att glömma det för tillfället.

BETYG: 3/7 En liten uppgång jämfört med Godzilla vs. Gigan (1972) trots enerverande barn och snålt med Godzillas medverkan.

Subtilt skådespeleri.

LOL. Hårdför japansk barnaga. 👊👌

Djurgårdens nya Superfan är nästan helt färdig.

Seatopia är verkligen en kitschig utopi.

Ett religiöst dansnummer som är en skön blandning av "Barbarella" och Ku Klux Klan.

Ni undrade över Zardoz-associationerna? *Drops mic*

Dubbel-heil på det!

Megalon! En skalbagge med borrhänder och en slags Baphomet-spira på huvudet.

Vänta lite...är det Cool Cat på väggen till höger?

Total bukkake!

Ouch! Dubbelmoralisterna i USA fick klippa denna scen då lastbilschaffisarna råkar ha pinup-bilder i förarhytten. Sånt kan ju förstöra ens liv!

Vad få känner till är att Megalon deltog i de berömda dambusters-räderna** under andra världskriget.

Ånej, fler kamikaze-attacker!

Ser ut som Godzilla var ute igår...

Apropå blodsprängda ögon.... så kan det gå när man får ett leksaksflygplan i nyllet. Tag lärdom barn!

Megalon får användning för sin ljusbringande spira.

High five på den!

Megalon och Gigan totalmobbar Jet Jaguar.

Men likt Cool Cat hatar Gojira mobbare.

Det var väl själva satan vad Godzilla ska råka ut för dessa japanska skråmor! På EXAKT samma vis dessutom... 😏

Gigan är dödligt öm.

Jet Jaguar har tagit ett slags semipolisgrepp på Gigan. 😁

Ooh dra åt fanders! Rena rama Steven Seagal!!! 😲

Här lökar det ur med besked.

En trailer med drag! Se bl a Gojira drämma en tall i nyllet på sin motståndare.

Jet Jaguar blir mobbad med mungiga på soundtracket tills Godzilla dyker upp och en poseringsbatalj tar form.

Megalon blir ägd - på lökigast möjligt vis.


*Vadå? Ni känner väl ändå till att Fanta var nazitysklands svar på Coca Cola?


**Ett antal precisionsbombningsuppdrag som utfördes av brittiska RAF mot dammar i Ruhr-området i Tyskland under andra världskriget.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar