What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 5 februari 2021

INVASION OF THE ASTRO-MONSTER (1965) Japan/USA, 94 minuter, Regi: Ishirô Honda.



Rond 2 i monsterbataljen

Där har ni den - bakom Jupiter: Planeten X! 👽

En expedition skickas till den mystiska planeten X som ligger i skuggan av Jupiter. Den visar sig vara bebodd av ett folk som tvingats leva underjord då de terroriseras av Monster Zero. De ber jordborna att få låna Godzilla och Rodan för att bekämpa Monster Zero och gengäld erbjuder de ett botemedel mot cancer. Astronauterna Glenn (Nick Adams) och Fuji (Akira Takarada) är dock misstänksamma och tyvärr verkar det som X-borna har en dold agenda.

One small step onto the soundstage.

Dagens våffla i vårt Godzilla-maraton är en sådan där film man är hundra på att man sett men när vi börjar kolla måste vi konstatera att antingen är vårt kollektiva minne bortom räddning eller så har vi faktiskt bara sett vissa scener ur denna. Det känns som om man sett de där snygga X-borna i sina slimmade silverpyjamasar en miljard gånger och sen har vi förstås den episka meme-scenen där vår charmante älsklingsödla dansar sin segerdans.

Det finns liv på Planeten X - och de har myggjagare!!!

Till skillnad från de flesta låt-oss-förlägga-handlingen-i-rymden-uppföljare är denna en schyst sådan och det är lite härligt att lökfaktorn skruvas upp ett par snäpp när man har rymduslingar i fetischiga silverdräkter med antenn på huvudet istället för taffliga gangsters i snygga kostymer. Annars är det inget nytt som introduceras i denna, och då snackar vi i monsterväg. Monster Zero är nämligen ingen mindre än King Ghidorah och återigen får han brottas med Godzilla och Rodan. Tydligen har de två sistnämnda fortfarande begravt stridsyxan sig emellan och har inga problem att komma överens. Mothra som fixade till denna rörande fred syns dock inte till här utan har tydligen gjort sitt jobb.

Fetma existerar inte på Planeten X.

De mänskliga karaktärerna är som vanligt ganska ointressanta att följa och man ser istället fram emot lökiga tefat och bedårande monster. Monsteruppgörelserna når inte riktigt upp till samma höjder som i filmen innan* och man börjar luta lite åt buskishållet. Givetvis är Gojiras dans det främsta exemplet på det och det är faktiskt ganska kul, om än uttjatat vid det här laget. Man kan dock även se lite spexande när Godzilla uppvisar frenetiskt fotarbete i ett slagsmål, så Muhammad Ali hade tydligen börjat göra ett avtryck i japansk monsterfilm. 😏

BETYG: 5/7 Jodå, visst är det fortfarande själva monstren som genererar högt betyg. När de tappar lite jämfört med förra filmen får de ändå draghjälp av ostiga rymdmänniskor.

Monster Zero a.k.a. King Ghidorah a.k.a. Ghidra a.k.a. Godzilla's and Rodan's bitch!

Devo ska precis uppträda på X-Stadion.

Marsianerna har kommit till Jorden.

Men vad gör de med Gojira?

Blåsa såpbubblor med Godzilla? Så nesligt.

Gojira lackar.

Rodan ryker av fis.

Denna segerdans känner ni igen.

"De ser ju alla likadana ut..." Nja, på Planeten X har någon bestämt att alla kvinnor ska se ut som det vackraste exemplaret av könet. Inte ens på andra sidan Jupiter finns det nån jämlikhet. LOL.

En hjärtskärande scen där Gojira och Rodan blir ditchade på Planeten X.

De elaka människorna bara drar.

Våra arma gummivänner reduceras till övergivna sommarkatter. 😥😿

Nämen gumman, du kan ju inte vara så där negativ i detta positivitetsfascistiska samhälle!

And they should!

Godzilla: Nyvaken och lack (och bedårande)!

Ghidra har hittat ett schyst industriområde att trasha.

Men vad är det för snören applicerade på det gyllene fanskapet?

Och Rodan verkar också bara vara en marionett.

Gojiras Ali-ögonblick: Dance like a butterfly, sting like a bee!

Moderniserad trailer. Känns rätt opassande ändå.

Spejsad batalj! Missa inte ett "happy moment" i slutet.

Slutet på våfflan.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar