What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 14 februari 2021

GODZILLA'S REVENGE (1969) Japan, 69 minuter. Regi: Ishirô Honda, Jun Fukuda & Kengo Furusawa.



På tittaren?

Winning!

Ichirô (Tomonori Yazaki) är ett nyckelbarn vars föräldrar jobbar hela tiden och han blir dessutom hunsad av ett gäng mobbare ledda av Gabara (Yasuhiko Kakuko). Ichirô flyr in i en drömvärld där han får åka till Monster Island och bli bästis med Minilla. I den riktiga världen har dock ett par bankrånare gäckat polisen under en tid och de råkar ta sin tillflykt till en gammal ödekåk som Ichirô gärna besöker...

Mobbare!!! Gör nåt då Cool Cat!

"Vad i helsefyr är detta? Skulle det inte vara ett Godzilla-maraton här på Udda Film?" utbrister ni förfärat. Jo det skulle det och detta kan nog till skillnad från "Son of Godzilla" vara seriens lågvattenmärke. Godzilla har reducerats till en perifer figur som endast framträder i gamla arkivbilder vi sett tidigare, med vissa små undantag där han föredömligt uppfostrar sin son. Detta till förmån för en gapig liten ungjävel som gillar att hänga med Dorkzilla, förlåt - Minilla - som nu dessutom kan prata. Detta när han inte återgår till att låta som en jävla åsna - ja på riktigt!

Mobbarna snor radioröret Ichirô just hittat, för alla barn vill ha ett radiorör.

Det enda som är sevärt är självklart arkivklippen och vi njuter också av ovan nämnda uppfostringsscen där Godzilla visar sin son lite "tough love" och sparkar honom välförtjänt i röven för att han springer som en gråtande kyckling från den mycket större Gabara. Och ja, för tydlighetens skull, Gabara är även ett monster på gummiödlornas ö och namnet skvallrar övertydligt om att han är en manifestation av Ichirôs mobbare.

"Cheep, cheep, cheep, cheep!"

Resten av filmen är dynga för barn och den försöker sig på en slags moralapplicering där vår "hjälte" ska lära sig att stå upp mot mobbarna (Var är Cool Cat när man behöver honom?). Bra idé att punktera hela moralbudskapet i slutet - ja ja, SPOILER yada yada - när Ichirô klår upp mobbar-Gabara bara för att sen göra exakt det mobbarna försökte få honom till, att skrämma vettet ur en skyltmålare så denne ramlar ner från sin stege och får all färg över sig. (Tur att denne målare jobbade så sakta att han fanns kvar, målande sin skylt, även i filmens slut...). Budskapet tycks också stanna vid att man ska acceptera att föräldrarna prioriterar jobbet framför sina barn.

BETYG: 2/7 En film med ett ärtigt barn i huvudrollen kommer ALDRIG att funka. Tur att det dök upp lite arkivmonster i alla fall...

Sug på denna, Bill Gates och Steve Jobs.

Tänk att alla har en rödögd Godzilla-figur. Självklart även vi på Udda Film-redaktionen!

Hur positivitetsfascisterna uppfattar sig själva.

Tänk att den gamla malätna kondorjäveln fick ett namn i denna film.

Tyvärr gott folk. Eftersom det är ungjävelns egen psykedeliska fantasi överlever han ju självklart.

Nån skickar ner en ayahuasca-ranka han kan göra te av.

En numera talande Minilla, för att göra saker ännu cringe-äckligare.

Kaiju-versionen av en mobbare: Gabara.

Minilla kanske är lite för pårökt för att svara på den frågan.

Great... Nu ska han låtsas vara Kalle Gustafsson Jerneholm i The Soundtrack of our Lives också.

Gojira efter ett lyckat bukkake-party.

Varsågoda alla extremfetischister. Detta är exakt vad ni längtat efter: En närbild på Minillas skrev. 😬

Notera fräscht pålagd djungel i förgrunden.

Men eftersom de är japaner säger de förstås: "Banzai! Banzai!".

"Ja, banzai på er själva."

Do it! Snitta den jäveln.

Rånaren har en skön pedagogik.

Det är rätt! 😈

Gabara elektrifierar det lilla äcklet...

...innan han ger honom en rejäl rallarsving! 😆

När Minilla bölande springer till pappa ger Gojira honom en spark i magen...

...så han får gå tillbaka till Gabara och få ännu mer spö. 😅

Ska han skita i luften?

Godzilla visar på en del judo-skills.

Japanskt whiteface eller en sannerligen lyckad bukkake-kväll?

Även denna trailer är helt usel med taskig ljudmix och in-croppade bilder så man knappt ser vad fan som pågår i vissa klipp.

Åh herregud! Vi kollade på den japanska versionen så vi visste inte ens att Minilla i den amerikanska varianten pratar som Janne Långben. 🙈😬🙉

Lyssna på lite märklig japansk proto-punk i form av orkestermusik med vrålande brud på sång.

PS. Notera att vi med flit valt den minst passande titeln på filmen bara för att höja äckelfaktorn ytterligare. Andra titlar: "Godzilla: All Monsters Attack", "All Monsters Attack" m fl. DS.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar