What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 10 juni 2022

GHETTO BLASTER (1989) USA, 82 minuter. Regi: Alan Stewart.



Vigilante > snuten

När ditt gatugäng är döpt efter MC Hammer - då är det too legit, too legit to quit.

Travis (Richard Hatch) återvänder till sitt gamla kvarter i Los Angeles för att hälsa på sina föräldrar. Mycket har dock hänt sedan han flyttade hemifrån och våldsamma gäng har tagit över. Ett av gängen som styr just dessa kvarter är Hammers som trakasserar Travis far (R.G. Armstrong) som äger en butik i området. Polisen står helt handfallen och Hammers kan trappa upp våldet hur mycket de vill. Travis inser att han behöver ta lagen i egna händer när gänget kliver över de sista gränserna.

Hoppsan! Ett barn nerskjutet i en drive-by

Mer B-action på Udda Film och denna gång glider vi in i gatugängens utvecklingsstörda värld. Inte nog med att gangbanging (nej, inte sexvarianten era pervon!) är en förståndshandikappad företeelse, denna film porträtterar dessutom gänget som oerhört lamt och korkat. Nu är väl kanske ingen av karaktärerna någon framtida nobelpristagare men det blir mest påtagligt i hur gänget försöker hantera konflikter och sätta sig i respekt.

"Help me brother..." bönar fiendeligisten...

Det är en ganska underhållande klyschfest där vi som väntat måste ledsagas in i den mörka situationen m h a vita helyllekaraktärer. Men för att inte vara totalrasistiska har filmskaparna slängt in en hyvens svart farbror (Harry Caesar) som hjälper Travis. -SPOILER ALERT- Det straffar sig förstås då han snabbt hamnar på filmens offeraltare och blir oavsiktligt uppeldad av gänget. Ja oavsiktligt. Gänget ämnar nämligen bara att elda upp gubbens katt Mr Twist 😻 men när farbrorn försöker rädda sin (redan döda) katt tar han också eld. 😆

...och förväntar sig exakt vad?

Gängets lama agerande bäddar naturligtvis för en del oavsiktlig humor och under ett musikmontage verkar det nästan som man t o m velat vara avsiktliga beträffande komiken. Eftersom det är sent 80-tal får vi självfallet "njuta av" primitiv rap av den polerade typen som snott det mesta av tongångarna från Herbie Hancocks gamla hit "Rock it". Givetvis smyger sig även de klassiska Roland D50-effekterna in i de dramatiska scenerna.😊

BETYG: 3(+)/7 Typisk hämnd/gäng-dussinrulle med en del skrattretande element.

Travis farsa vill verkligen stå upp för HBTQ-rörelsen.

Varför har farmor en tantklänning med melonkrage?

Richard Jaeckel representerar Da Man i filmen. Ironiskt nog lika handfallen som den svenska bylingen när gettoavskummen bråkar.

Mr Twist!!!

Hur man får en katt (Mr Twist i detta fall) att säga "Voff!".

Hämnden är ljuv, getto-fetto!

Wow, kolla vilken fräsig boombox!

Boombox var det ja...

'tackars liten..får skäll av Kungen.

Mer tjurig än rädd inför stundande ofredande.

Jo, det blir en del clownerier i filmen.

Trailer, komplett med scratching och orkestersmällar!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar