What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 24 juni 2022

WHAT HAVE THEY DONE TO YOUR DAUGHTERS? (1974) Italien, 91 minuter. Regi: Massimo Dallamano.



Och då är det inte Mötley Crüe de menar...

Vem har hängt skyltdockan? Ett sånt fasansfullt dåd!

Kommissari Silvestri (Claudio Cassinelli) och assisterande åklagare Stori (Giovanna Ralli) utreder ett misstänkt självmord där en naken flicka hittats hängd i en vindsvåning. Det visar sig snart att det handlar om mord och att flickan bara är ett offer av många i en diabolisk prostitutionshärva. Dessutom börjar vittnen likvideras av en svartklädd motorcyklist.

Det dyker hela tiden upp nya bilder från Skäggetorp.

Vi ger oss tillbaka till vårt favoritland Italien för vad vi tror är ett säkert kort i denna kriminalare. Först hade vi för oss att vi redan hade sett den här våfflan men på något sätt hade vi tydligen missat det genom åren. Schyst. Då kanske det kan bli en film med högre betyg för en gångs skull, eller?

De har visst hittat Erzsebet Bathorys badrum.

Känslan av att redan ha sett filmen förstärktes direkt i och med Stelvio Ciprianis underbara soundtrack som rullar igång direkt i filmens inledning. Den fantastiska "La polizia chiede aiuto", som även lånades effektfullt av paret Cattet & Forzani i Amer (2009), är en av våra absoluta soundtrack-favoriter och har gått varm på vår redaktionsgrammofon.

Det äldsta tonårstricket i boken.

Man kanske tror att det ska bli en rätt lökig historia när vi i inledningen konfronteras med det hängande liket som är föga trovärdigt men vad vi får är en riktigt välspelad kriminalhistoria som aldrig blir tråkig. Det är bra tempo och de långa och många utredningsfaserna drar aldrig ner filmen som de så ofta har en tendens att göra i sådana här rullar. Den mystiske mördaren skänker också ett element av action och stilfullt våld som man eftersöker i denna genre.

BETYG: 5(-)/7 Välgjord kriminalare med spännande historia och utmärkt soundtrack.

Italien är en outsinlig källa av coola miljöer.

Är det julskinkan som preppas?

Men vad är det som hänger där?

Aha, OK.

Ja, läskigt värre.

Avdelning coola mordvapen.

Avdelning coola mordvapen in action.

AJJE!!!

Är det Bathorys farsa som tar en tupplur i badet?

"Kolla! Tyskarna lämnade kvar en Luger här på Piazza Matteotti."

Trailer

Ciprianis underbara musik.

Arrows Blu-ray-presentation.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar