What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

tisdag 20 augusti 2019

ILSA, THE WICKED WARDEN (1977) Kanada/Schweiz/Västtyskland, 94 minuter. Regi: Jesús Franco.



Kärt barn har många namn

Rakt in i duschen!

Abbie Phillips (Tania Busselier) vill gå till botten med vad som egentligen hänt med hennes syster Rosa (Angela Ritschard) som spärrats in på mentalsjukhuset Las Palomas. Dr. Arcos (Jesús Franco) är den siste som sett henne i livet och han är övertygad om att mentalsjukhuset egentligen inte är annat än ett koncentrationsläger där den ansvariga Greta del Pino (Dyanne Thorne) kan leva ut sina sadistiska perversioner. Med hjälp av Dr. Arcos ser Abbie till att bli intagen under falsk identitet och falska premisser. Hon får reda på saker hon inte kunnat drömma om ens i sina värsta mardrömmar!

INGEN kan njuta så av ett bad som Ilsa...eh, förlåt - Greta.

Till att börja med sänker vi alla på Udda Film-redaktionen våra huvuden i skam, tar på oss varsin dumstrut och ställer oss i den rymliga skamvrån. Vi hade nämligen tänkt oss se om denna underbara sleaze-fest och filmer vi ser om brukar vi ju inte recensera här. Problemet är bara att vi aldrig har sett filmen... Just det! Vi - uttalade Jesús Franco-beundrare - har alltså aldrig sett denna höjdpunkt i regissörens karriär??? Hur kunde det bli så här fel? Man skulle kunna försvara oss med att regissören gjort ett gäng väääldigt snarlika filmer med samma location och delvis samma ensemble, men kom igen...det här är ju ändå en Ilsa-film. Vi måste alltså ha dumsparat denna film till ett högtidligt tillfälle och i och med att åren gick inbillat oss att vi självklart sett rullen. Jösses! Det finns inga ursäkter. Inte ens vårt kollektivt usla minne kan ses som förmildrande faktor. Nåja, nog med självspäkelse.

Franco himself som den elegante Dr. Arcos.

Det kanske är lite förvirrande att Dyanne Thorne heter Greta och inte Ilsa i denna roll men ur ett kommersiellt perspektiv ville man självfallet casha in på den ökända Ilsa-filmserien och därmed ge den här filmen ovan nämnda namn. Thorne spelar dessutom exakt samma slags karaktär som i Ilsa-filmerna. Skillnaden är bara namnet och en röd peruk. Originaltiteln på våfflan är däremot "Greta - Haus Ohne Männer". Ska man vara riktigt petig är det också en missvisande titel då en ytterst sleazig Eric Falk är högst närvarande i detta "Haus". 😌

När en skadad och traumatiserad patient dyker upp hos Dr. Arcos vet han att enda sättet att få henne känna sig trygg är att INTE ge henne några kläder.

Vi har ju redan avslöjat vad vi tycker om denna rulle och hur kan man inte älska den flagranta sleaze som kastas i ens nylle från första stund. Efter några exotiska titelbilder slängs vi rakt in i duschrummet där kameran (och en av de butchiga fångvakterna) njuter av åsynen av alla 70-talsbuskar. Detta korsklipps med hur Greta fullkomligt NJUTER av att ta ett bad. BAM! Snacka om anslag.

"Vårdarna" på "mentalsjukhuset" gillar i alla fall sitt jobb.

Sedan följer den sedvanliga kavalkaden av sadism, lesbianism, BDSM, tortyr och korruption som just Franco är en mästare på. Det är lökigt men samtidigt vackert. De flesta karaktärers beteende kan ifrågasättas, inte bara moraliskt utan även logiskt och det gör ju det hela så otroligt charmigt. Självklart dyker även Lina Romay, Francos eviga partner och musa, upp i en skön roll där hon ömsom är sadist och ömsom masochist. Klimaxen på filmen är härligt dumt!

BETYG: 6/7 Franco är den obestridde mästaren vad beträffar WIP-filmer.

Även i äppelknyckarfrilla är Lina Romay söt.

Dyanne Thorne ser ibland ut som en transa i sin röda peruk.

"Ondress me!" Inte världens mest lyckade tyska brytning.

INGEN kan njuta så av att ge amatörakupunktur som Ilsa...eh, förlåt - Greta.

Jan Guillous okände brorsa: Eric Falk.

Det kan sätta sina spår att sitta på Las Palomas-kliniken.

Om ni bortser från det söta "uppstoppade" tjurhuvudet, kan ni påminna oss om i vilken snarlik Franco-film herren på tavlan dök upp i? 😏

Jesús vet hur man dör på film.

Rätt mysig graffiti de har på holken ändå.

Äkta makarna Howard Maurer och Dyanne Thorne diskuterar tortyr som pillow talk. Hoppas det inte kom alltför naturligt.

Greta anordnar lite gruppterapi för tjejerna, med ett gäng sexsvältande våldtäktsmän. ("...Haus Ohne Männer" my ass! 😂)

Somliga är väldigt exalterade.

Låt terapin begynna.

Ingen seriös terapi utan dokumentation och uppföljning!

Alltid så trevligt att se någon njuta av sitt jobb. Good for you!

Apropå njuta av sitt jobb.

Eric Falk ser inte ut att vantrivas heller.

Ja ja, ni kommer förstå dessa eisensteinska inklippsbilder (eller inte).

Trailer

Ilsa/Greta vet hur man boostar sig själv. "Achtung!"

Lägg till ett "y" på "boot" så får ni en komplett bild.

Lite avslappnande massage.

Hela mästerverket!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar