What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

onsdag 18 december 2019

CHEBURASHKA GOES TO SCHOOL (1983) Sovjetunionen, 9 minuter. Regi: Roman Kachanov.



♫"Schooools out for-evah!"♬ (?)

Gena in da hizz-ouse!

När Gena (Vasiliy Livanov) anländer till flygplatsen ser han inte röken av Cheburashka (Klara Rumyanova) som han telegraferade till att möta upp honom. När han till slut kommer hem till Cheburashka visar det sig att mötet uteblev p g a att den senare inte kan läsa. Turligt nog startar ett nytt läsår i skolan nästa dag så Gena ska se till att Cheburashka genast skrivs in.

Kolla in när det kapitalistiska svinet blåser Gena! 😦

När julen närmar sig väcks våra inre barn till liv.* Vi ger oss därför ut på en total nostalgitripp och kastar oss in i bland det bästa den gamla totalitära sovjetdiktaturen hade att erbjuda. Ja, somliga på Udda Film-redaktionen är så pass lastgamla att de växte upp med den svenska versionen: SVT:s "Drutten och Krokodilen". Här ser vi dock de kommunistiska originalen i full aktion.

Tant Shapoklyak håller på med sina märkligt sviniga pranks (Avdelning: inte roliga, bara taskiga).

Det är verkligen en bedårande liten film med söta karaktärer mysigt stop-motion-animerade. Östblocket serverade tonvis med barnprogram som SVT gladeligen köpte in på 70-talet. Många av dem var av väldigt hög kvalité medan andra kunde vara lite bisarra och tråkiga. Den här rullen dök som sagt aldrig upp men hör definitivt till det högkvalitativa blocket. Den är rolig p g a karaktärernas charm men ganska märklig då den avslutas i ett gigantiskt jaha-och-?-ögonblick. För en sekund saknar vi förstås de svenska rösterna Agneta Bolme Börjefors och Sten Carlberg stod för men det kan vi snabbt släppa när vi kan skratta åt hur Gena åker på en kapitalistisk blåsning i ett kommunistiskt universum.

BETYG: 5(-)/7 Vi kan inte låta bli att ge högt betyg då nostalgifalangen har totalt övertag på vår redaktion.

Drutten...förlåt - Cheburashka, är verkligen glad att se Gena (och det kan man ju förstå!). 💓

Man skulle nästan kunna tro att han idoliserar Gena när han har sådana här leksaker.

Vad vore en kommunistskola utan lite fräscha uniformer?

LOL! Skapligt avvisande butiksbiträde.

Det får Gena att gå gangsta och börja välta inredningen.

Notera bedårande kråka till vänster.

Precis! Tänk för fan på alla barn som mottar telegram!!!

Hela våfflan, men slå på de crappiga YouTube-undertexterna.

Svenska Drutten och Gena gör ett specialframträdande (typ som om ABBA skulle återförenas) i SVT:s "Videograttis 1987.

BONUS!!! Klicka HÄR för några svincoola exempel på hur Cheburashka och Gena lämnat avtryck i den ryska vardagen. Samtliga bilder kommer få er att vilja uppfostra era barn i Ryssland!

*Yeah right... Som om vi skulle vara så jävla vuxna annars.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar