What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 12 januari 2024

SCREAM BLACULA SCREAM (1973( USA, 96 minuter. Regi: Bob Kelljan.



Jive fo me Blacula

Willis har ambitioner.

När översteprästinnan för en voodoosekt dör uppstår ett maktvakuum och prästinnans son Willis (Richard Lawson) ser sig själv som den självklare efterträdaren. Sekten håller dock inte med och ser hellre prsätinnans adopterade dotter Lisa (Pam Grier) som rättmätig arvtagare. Försmådd söker Willis hämnd och anskaffar Blaculas (William Marshall) reliker. Med en egen voodooritual väcker han den svarte fursten till liv. Det är något han genast får ångra då Blacula gör honom till sin slav för att sedan bege sig ut i natten i jakt på färskt blod.

Men får en dos av reality check.

Vi fortsätter på blaxploitation-spåret här på Udda Film och dammar av den här gamla klassikern som vi ämnat se i decennier. Det var så länge sedan vi såg första filmen att vi inte kommer ihåg ett smack av den men efter att ha kollat igenom denna uppföljare får vi en känsla av att den här uppföljaren är bättre.

Blacula har tappat en del vikt sen sist.

Det är en ganska tam skräckfilm det här (inte så konstigt kanske med en PG-gräns) men den levererar i stämning. Dels har våfflan den mysiga vampyrmatinékänslan och dels kryddas detta av jive-snackande 70-talsafroamerikaner. Pam Grier är inte så tuff som vi annars är vana att se henne och eftersom det är PG-matiné behåller hon (och resten av ensemblen) paltorna på. Med tanke på just att det är en PG-matiné är det ändå lite kul att man ser folk helt utslagna på det sofistikerade cocktailpartyt som hålls. 🥳 Det är faktiskt positivt omväxlande att se husgudinnan Grier i en mer sårbar rolltolkning men hon har förstås ändå en avgörande roll.

Varför ser Willis så skitnödig ut?

Kul att se Michael Conrad i den "ovanliga" rollen som snut. Skoj även att se Blacula förvandlas till en söt animerad fladdermus.

BETYG: 4(+)/7 Lökigt och mysigt i denna tama men stämningsfulla uppföljare.

Aha, han är obekväm med Blaculas ansiktsbehåring.

Men han säger det på ett oerhört värdigt sätt.

När vampyrer går till attack tänds en liten lampa under deras ansikten.

Sofistikerat kulturparty med avslappnat häng i trappen.

Pam Grier hälsar sofistikerat.

Blaculas min precis efter att han fyrat av en komplimang till Pam. 😄

När du vill mumifiera ditt voodooffer.

Husgudinna!

Alla har inte jättekul på det sofistikerade kulturpartyt.

Förvandlingen tar plats!

Förvandlingen genomförd.

Ja, det kan man säga.

Bara för att han talar värdigt och med mer pondus än James Earl Jones? En sådan homofobi!

Jive-tugget är i full gång.

70-talets svar på Wesley Snipes bör kanske välja sina ord....eller inte.

Michael Conrad lägger fram polisiära teorier.

Ja, de ser lite lustiga ut.

Ni skulle också se trötta ut om ni precis hade vaknat upp från det som skulle vara den eviga sömnen.

Trailer

Hela rullen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar