What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 12 juli 2024

SANTO IN THE WAX MUSEUM (1963) Mexiko, 92 , minuter. Regi: Alfonso Corona Blake & Manuel San Fernando.



Bråttom att brottas under brottsbekämpning

Onkel Josef gör en cameo.

Personer som besöker Dr Karols (Claudio Brook) vaxmuseum har en tendens att försvinna. Dr Karol är orolig att han själv ska bli misstänkt så han kontaktar Santo (Densamme) för att undersöka försvinnandena. Vår hjälte i silvermask är dock en listig brottsbekämpare och snart upptäcker han saker som kanske inte faller doktorn i smaken.

Lite diskriminerande ändå.

Vi har för vana att dra igång små festivaler här på Udda Film och vi tänkte att vi nu skulle beta av ett litet gäng Santo-filmer. Den lökiga luchadoren är som bekant en brottsbekämpande brottare och något av Mexikos stolthet. Vi börjar med en ganska tidig våffla och sänker därmed våra förväntningar då vi inte förväntar oss den nivå av sleaze och bananas-monstergalenskaper vi sett i senare filmer.

Hon är fotograf, vilket den diskreta Yashica-skylten i bakgrunden vill betona.

Vi har ganska rätt i våra antaganden då det är en rätt tam rulle. -SPOILER ALERT- Det dyker dock upp några monster i form av Dr Karols vaxskapelser och doktorn själv är en mysigt galen vetenskapsman. Han blev tydligen galen när han utsattes för ett attentat där syra exploderade över honom och vanställde hans kropp. Hans mission därefter har varit att förvandla hela mänskligheten till anskrämliga missfoster! 😄 Tydligen har den gode doktorn även suttit i koncentrationslägret Dachau som en del av hans mörka förflutna. Det hade givetvis varit roligare om han varit på andra sidan och varit en experimenterande naziläkare, men man kan ju inte få allt här i världen.

Santo poppar upp på 60-talsversionen av en flatscreen-TV.

Eftersom Santo är luchador blir det självfallet även en del brottning i filmen. Tyvärr kläms den ena "matchen" efter den andra in och paradoxalt nog finner vi just detta fejkbrottande som Santo-filmernas lågvattenmärken. Visst, han är ju luchador så det vore kanske märkligt om han inte brottades men vi skulle vara fullkomligt nöjda med att han bara är en maskerad fåne med slängkappa. Inte ens en arrogant fransk motståndare som hånfullt hoppar på ett ben kan rädda de tråkiga brottningsscenerna.

BETYG: 3(-)/7 Charmigt men tamt och för mycket "wrasslin". Plus för galen vetenskapsman komplett med fint laboratorium.

Just det, visa pattarna doktorn!

Ett labb som verkligen anstår en galen vetenskapsman.

Doktorn skrattar hånfullt på ett semi-asiatiskt vis.

Man får sådana spiror när man hoppar på ett ben.

Triumferande hoppar han på ett ben när han får Santo på fall.

Doktorn drar sig inte för att dela ut en pimp hand.

Kanske beror på att lägret ligger i staden Dachau?🤔

Preach, doktorn - PREACH!

Dr Moreaus polare hälsar på.

Tack för den här gången Santo!

Hela våfflan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar