What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 19 juli 2024

SANTO VS. BLUE DEMON IN ATLANTIS (1970) Mexiko, 86 minuter. Regi: Julián Soler.



Agent GB-glass

Jordens framtida härskare har inte lagt så mycket krut på inredningen i den underjordiska grottan men han har i alla fall en bitchin' gyllene tron!

Den megalomaniske vetenskapsmannen Dr Olvrich (Ivan J. Rado) hotar hela världens existens med sina egna kärnvapen. Hans krav är att alla nationer ska underkasta sig honom så han kan styra världen med sina utvalda övermänniskor. Han ger världen tio dagar att underkasta sig innan han utlöser en kärnvapenkatastrof. Det blir m a o tidsramen för brottarhjälten tillika hemliga agenten Santo (Densamme) att finna galningens gömställe och neutralisera honom.

Santo och Blue Demon vänslas lite.

Vi tackar Santo för den här gången med en resa in i färgfilmens värld. Udda Films minifestival avslutas med ännu en lågbudgetproduktion fylld av arkivbilder och lånematerial från bl a japanska kaiju-våfflor.

Ånej! Ännu ett par offer för fejdningsdöden. Denna gång med adderade flammor!

Det är definitivt en annan ton i den här filmen än i de två 60-talsrullar vi just avhandlat. Det är fortfarande lågbudget men inte lika statiskt. Ibland känns själva kameraarbetet nästan lite dokumentärt, som t ex i Santos entré en dryga kvart (!) in i filmen när han fejkbrottas mot Blue Demon (Alejandro Moreno). Man har även sent omsider hakat på eurospy-flugan och gjort vår maskerade hjälte till hemlig agent med en inte alltför diskret liten mottagare i silvermaskens öra.

Santo: Brottsbekämpare och biltjuv.

Tyvärr lyfter inte denna rulle heller. En megalomanisk relik från nazityskland med ett übermensch-ideal är ju alltid kul men vi saknar lökiga monster här. Det är heller inte tillräckligt sleazigt än så länge då förföriska brudars nakenhet göms bakom strategiskt placerade lampor. Tokerier består istället av helikopterburna pistoldueller och illa kalkylerade kamerariggar på bilar. Vid den senare fadäsen har man helt enkelt glömt att om man åker på en slingrande väg kommer solens placering ändras varpå skuggor kommer vandra... 😏

BETYG: 2)+)/7 Nej, trots mindre brottning vill det aldrig riktigt ta sig. Dr Olvrich hade behövt ett supermonster eller två för att lyfta rullen.

En extremt välklädd Santo kommer hem efter en hård dag.

Där väntar en naken inbrottstjuv, strategiskt placerad bakom en lampa.

Nej, din attraktionskraft är det inget konstigt med. Frågan är bara hur du i en blinkning stod semipåklädd i en dörröppning från att ha legat naken strategiskt placerad bakom en lampa.

Professor Gerard försöker kåta upp Santo.

Santos kodnamn är döpt efter en smarrig GB-isglass.

Den "perfekta" rasen tycker alltså att fejkbrottning är en förstklassig underhållning?

Oops! Den kurvan hade man inte räknat med när man riggade kameran.

En rafflande scen där Santo tittar på TV. Ja, på riktigt!

Throwback till Röde Baronens glada dagar när man kunde ha en revolverduell i luften. Denna gång dock med helikoptrar.

Shoot'em up eller shoot'em down? Det är frågan.

Dr Olvrich a.k.a. Achilles drar av ett klassiskt asiatiskt garv.

Om man åldras lite för fort är det lätt hänt att nästippen blir lite grå.

Fort! Skicka de japanska raketerna!!!

Typ en trailer, i helt fel bildförhållande dessutom!

Santo vs. Blue Demon, komplett med kameraskugga!

Och så hela filmen.

Där har vi den! Den gamla X21 till vänster. Mmmm...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar