What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 28 juli 2024

THE STRANGERS: CHAPTER 1 (2024) USA/Slovakien, 91 minuter. Regi: Renny Harlin.



De välbekanta främlingarna är tillbaka

Skulle kunna vara en av Udda Films redaktionsmedlemmar i trafiken.

Maya och Ryan tänker fira sitt femårsjubileum som par genom att hyra en stuga och ha det mysigt tillsammans. När de når en liten håla i Oregon får de trubbel med bilen och erbjuds övernatta i en annan avlägsen hyrstuga ute i skogen. Motvilligt nappar de och det dröjer inte länge innan det knackar på deras dörr...

Jajemen! Dessa ynglingar är tillbaka.

Dags att sparka liv i de tre samvetslösa och sadistiska främlingarna igen. Eller ja, det är ju snarare deras offer som är främlingar och därmed förtjänar en rejäl bestraffning. Den här gången är det 80-talets berömdaste finne: Renny Harlin - som fått i uppdrag att skänka nytt liv till franchiset. Tydligen har en hel trilogi spelats in så det är bäst för Harlin om denna första del inte blir en totalbomb à la senaste "Exorcisten".

Du är ensam i en stuga i skogen och en till synes sinnessjuk flicka har nyss bankat våldsamt på dörren ett flertal tillfällen. Finns det ett bättre tillfälle att tända upp en hövding? Nej just det!

Den lite tråkiga stämningen (gud förbjude!) från första filmen The Strangers (2008) när paret umgicks efter ett avböjt frieri har i denna rulle ersatts med ovan nämnda jubileumslycka. Annars är det lite samma femma Maya lämnas ensam när Ryan drar iväg för att tjacka käk och hämta sin bortglömda inhalator. Den unga damen verkar inte helt brydd av att en creepig flicka nyss bankat våldsamt på deras dörr samt att det hörs lustiga ljud i och runt stugan. Nej då. Hon chillar med att spela lite piano, röka på en fet samt ta en skön dusch (Nej sleazomaner! Den enda som får flukta är Scarecrow-inkräktaren - inte tittarna.).

En hemlig beundrare avnjuter hennes plinkande.

Helvetet bryter vartefter förstås lös och det är återigen väldigt lite gore och mest chockeffekter. De tre nidingarna är som vanligt otroligt förutseende och välkoordinerade, så inget nytt där. Man vet vad man har att vänta men det rullar på hyfsat ändå.

BETYG: 3/7 Helt okej skräck i mysig miljö men inget man höjer ögonbrynen över.

Har han inte hajat att det inte är läge att vara woke i redneck-hålan?

Kunden har uppenbarligen inte alltid rätt.

Vi kan totalt identifiera oss med Scarecrow-sadisten här.

AirBnB-stuga komplett med läskiga masker i garderoben.

Sist vi hörde denna var i The Astrologer (1976). Hoppas Harlin & co. har tillstånd denna gång.

Heeeeeere's Fågelskrämmafejan*!!!

Ser de dömande ut eller är det nåt annat?

Trailer

*Förlåt oss och vårt plumpa ältande om Leatherface våldtagna namn.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar