What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 18 februari 2024

MANOS: THE HANDS OF FATE (1966) USA, 69 minuter. Regi: Harold P. Warren.



The Hands of Lasse Åberg

Ett ungt hånglande par vars enda syfte egentligen är att påpeka att vägen familjen kör in på inte leder någonstans.

En familj kör vilse i öknen och istället för att hitta gästhuset de är på väg till hamnar de på ett ödsligt ställe där en mystisk man (John Reynolds) motvilligt tar emot dem. Stället döljer en mörk hemlighet och den mystiske mannen, Torgo, pratar hela tiden om sin herre som möjligtvis är död och vars kusliga avbild hänger på väggen.

Ändå återkommer vi till dessa levnadsglada ungdomar gång på gång.

Så var det slutligen dags för oss på Udda Film att kolla in den här superklassikern till kalkonfilm. Den har legat superlänge i vårt valv eftersom vi misstänkt att tråkfaktorn kan vara ganska hög här. Det är dock en sådan megaklassiker att man trots allt måste kolla in den förr eller senare.

Här är bylingen på dem. För rattfylleri tror ni? Nej då! För att man inte ska sitta och hångla i en parkerad bil tydligen.

Så, hade vi rätt då? Jaoo, ganska så eftersom vi tittade på klockan ganska frekvent. Vi förstår emellertid varför detta verk blivit en sådan klassiker. Det är verkligen inte många rätt här. Det är självklart superlågbudget, även om filmfan påstås ha kostat 19 000$ (och kom ihåg att detta var 1966!), så vi får bilder som är ihoptejpade halvminuterssekvenser och eftersom det inte fanns ljudupptagning har allt dubbats in i efterhand. Ett vanligt grepp men i detta fall uselt utfört.

En klart ryckig Torgo tar emot.

Den lille Torgo är en snubbe med puckelben istället för puckelrygg och enligt uppgift var skådespelaren Reynolds hög på syra när han agerade. Vi hade gissat på tjack istället eftersom han har ryckningar hela tiden. Men vad fan vet vi om droger? Inte nog med det. Hans dubbade röst verkar vara körd genom en tremoloeffekt eftersom den är så darrig.

En härligt utdragen scen där folk tittar på varandra utan att säga nåt.

Har man aldrig sett filmen kan man lätt tro att den mustaschoide mannen i den fräsiga handprydda ponchodräkten skulle vara den i titeln nämnda Manos men icke sa Nikolaus! Herren, som liknar en ung Lasse Åberg, är just precis det (Nej, inte Lasse Åberg!) - Torgos herre. Han är en slags odöd sektledare med lika odöda fruar som utgör denna sekt som dyrkar Manos. Tydligen har sektledaren fattat tycke för frun i familjen som han vill ska adderas till hans befintliga skara av makar. De andra fruarna debatterar sedan nödvändigheten i att döda barnet. Mannen har dock ingen några problem med att döda. Samtidigt är Torgo sotis på att hans herre får alla fruar och vill nu ha en alldeles egen. Som ni förstår vredgas Manos av detta och kanske ännu mer hans herre. Många konflikter här! De löses med våld. Extremt lamt våld.

BETYG: 2/7 Då så. Då har vi slutligen sett denna också. Som befarat ganska tråkig men med ett överflöd av kalkondetaljer som åtminstone genererar några sneda leenden.

Torgo måste till slut titta bort.

Här ser vi att Torgo har puckelben. Samtidigt spelas "whimsical" musik när han går. Ack denna lyteskomik!

Det DÄR är Manos. Ingen annan.

INTE Manos (Inte dohhh-ggie heller!).

Ja det är verkligen en kuslig målning.

Jackey Neyman Jones: Barnstjärna. Hon skulle senare göra en lysande filmkarriär i framför allt Joe Sherlocks mästerverk.

Torgo vill också ha en fru att kladda på.

Han möts av ogillande.

Frugan gör sig redo att nanna kudden.

Utanför fluktar Torgo flagrant.

Master Åberg har vaknat.

Där har vi dom - Ödets Händer!

De odöda fruarna debatterar den lilla flickans öde.

Grov osämja uppstår - till hysterisk klarinettmusik.

Även Master Åberg tar ett flukt.

Här skrattar han hånfullt på asiatiskt vis.

Och så visar han upp....Ödets Händer!!!!

Här lackar han ur.

Här har visst även kameramannen tagit syra.

....ELLER?!?!?!

"Trailer"...nja, snarare en resumé.

Ytterligare en "trailer" som i själva verket är en scen ur filmen.

Hela våfflan - och dessutom några minuter längre. Vi orkar inte ta reda på varför.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar