What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

torsdag 13 maj 2021

PORK PORK IN SPACE (2009) USA, 22 minuter. Regi: Jay Bauman.



Dadaism?

Lionel vid sitt altare. Intressant med den gröna väggen. En av våra redaktionsmedlemmar planerade för länge sedan att måla en vägg grön i sin klädkammare när han fortfarande orkade göra film men planen sprack efter färginköp och kammaren förblev det "Rosa Rummet".

Lionel (Ron Lipski) lever ensam med minnena av sin älskade flickvän. Det enda han har kvar av henne är lite uppsamlade hår- och nagelrester som han ömt tillber vid ett altare tillägnat henne. En dag upptäcker hans mobbande medarbetare (Jack Packard) en jättelik utväxt på Lionels hals och detta kommer att förändra hela hans tillvaro.

Den som spar han har.

Tyvärr har vi ingen bakgrundshistoria till den här kortfilmen så vi har inte en susning om själva tanken med den men. Det känns som om man blir ett offer för absurdism om man försöker finna en djupare mening i tokstollerierna som sker.

Nej, det framgick aldrig vad den gröna vätskan var.

Det är ett märkligt universum Lionel befinner sig i och trots sin milt sagt udda karaktär lyckas han ändå finna den stora kärleken i sitt liv. En kärlek som på något sätt tagits ifrån honom. Utanför hans spartanska lya råder en bister verklighet där Lionel vandrar genom en grå fabriksmiljö för att ta sig till jobbet där han sopar samma fläck varje dag, nere i ett mörkt garage. En medarbetare kommer ner lite då och då för att mobba honom.

När korv nämns vid middagen får Lionel ett Rainman-anfall.

-SPOILER ALERT- Vändningen sker alltså när Lionel ska klämma den stora utväxten och upptäcker att smegman som kommer ut ur den kan väcka liv i den döda flickvännen (Titania Lyn) då han har sparat ovan nämnda hår- och nagelrester och kan mixa ihop allt. En sådan lycka! De har en underbar dag tillsammans och tittar bl a på en sci fi-film som ständigt går på TV där rymdvarelserna hela tiden säger "pork pork". När Lionel vaknar nästa dag är flickvännen borta. Ja t o m allt på altaret är borta, inklusive fotot som satt i ramen. Fanns denna person överhuvudtaget? Trots detta bakslag är ändå Lionel en förändrad man och han står upp mot medarbetaren som får ta över hans roll i det mörka garaget. 😀 Nästa gång vi ser Lionel är inuti sci fi-filmen. Så har han gett långfingret till den nedbrytande tillvaron och nått sina drömmars mål? Ja, kanske.

Hans empatiska flickvän hakar på.

Detta är en rätt underhållande film, trots Lipskis nästan buskisaktiga Rainman-tolkning av huvudkaraktären. Nåja, vi får väl förmoda att Baumnan ville ha det så. Listigt också att peta in Tina Krause så sådana träskfilmsentusiaster som t ex vi själva fick upp ögonen för filmen. Nu har hon förstås bara en blinka-så-missar-du-henne-roll (Hon syns kort som en utomjording som säger "pork pork"...) men det räcker ju för att ha henne som affischnamn. Istället blir det alltså modellen Titania Lyn som får stå för den kvinnliga grannlåten - och hon gör det med äran! Hon skulle lätt ha kunnat plocka upp Krauses stafettpinne och förgyllt mången lågbudgetvåffla med den figuren men det verkar inte ha varit något som föll henne på läppen då hon inte gjort några fler filmer än denna. Vad synd.

BETYG: 3(+)/7 Är det en hyllning till Lynch eller bara en drift med existentiella filmskolefilmer? Fan vet men den är rätt småkul och charmig ändå.

De var fruktansvärt lyckliga tillsammans.

Där är hon! Tina Krause med blå peruk (och kläder på sig).

Jack Packard är lysande som mobbaren. I outtakes:en framgår det hur skönt improviserade förolämpningarna är.

Testa att spara det ni klämmer ut ur era gigantiska finnar. Vem vet, kanske kan ni väcka liv i någon bortgången gammal vän?

Ägglikt!

Kolla vilken fin Freddy Krueger-tröja Lionel har.

Flickvännen lever igen! Är det bara en dröm???

Eller är det en kladdig verklighet?

Den där sci fi-rullen verkar rätt cool ändå.

Ojdå! Hur har det gått här då?

Trailer innehållande klipp som inte finns i filmen.

Trailer nr. 2.

Lite soundtrack med skönsång.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar