What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 3 april 2021

THE GIANT MONSTER GAMERA (1965) Japan, 79 minuter. Regi: Noriaki Yuasa.



En snäll massmördare

Inuiter och japaner kommunicerar på knackig engelska.

Amerikanska jaktplan skjuter ner ett plan som vägrar identifiera sig någonstans över Nordpolen. När planet störtar utlöses en atombombsexplosion som i sin tur befriar jättesköldpadsmonstret Gamera som legat begravd i isen under årtusenden. Det nyvakna monstret ger sig genast ut på jakt efter mat i form av fossila bränslen och snart bringar det kaos över Japan.

Plötsligt! Oidentifierade plan...

Vi kan inte släppa dessa japanska monsterfilmer och nu efter alla dessa år ger vi oss för första gången i kast med Toho-rivalerna Daiei Studios svar på Godzilla. Det kan tyckas udda (nudge nudge...) att vi inte sett någon Gamera-rulle tidigare när vi trots allt är uttalade monsterdiggare, som Mr Arne* skulle ha sagt. En stor anledning till att gameravåfflorna hamnat på våra allra dammigaste hyllor är förstås den skrämmande detaljen att barn ska ha en central roll i dessa filmer. Vi stålsatte oss dock nu då det är smått skamligt att man inte bekantat sig närmare med denna sabeltandade sköldpadda tidigare.

De väcker stort hat hos inuithövdingen. Det måste alltså vara kåmmunistärr!

Det börjar rätt lovande ändå i den exotiska arktiska miljön i vad som nu är en icke-PK-benämnd eskimåby. Tajmingen för den japanska expeditionen är perfekt då just när de besöker inuiterna för att forska om legendariska sköldpaddor så sker ovan nämnda skärmytsling med atombombshaveri som resultat. De verkar inte överväldigande bekymrade över svampmolnet som reser sig i fjärran och reportern de har med sig verkar uppspelt över att han kan få med sig ett scoop istället för en sköldpaddsstory. Trots att Gamera vaknar och smashar sönder expeditionens fartyg med alla besättningsmän lyckas den lilla tremannaexpeditionen på oförklarligt sätt ta sig hem till Japan.

Nja, vi tror nog inte det funkar så hjärtat.

Det är här vi introduceras för det socialt missanpassade barnet Toshio (Yoshiro Uchida) som älskar sköldpaddor. Eftersom vi inte såg den amerikanska versionen av filmen slapp vi i alla fall att han hette Kenny... Toshio får för sig att hans lilla husdjurssköldpadda, som hans far och storasyster tvingar honom att dumpa i naturen då han måste umgås med folk istället för sköldpaddor, förvandlats till Gamera och han "vet" att denne inte vill något ont. Ja tjenare ungjävel! Han bygger denna föreställning på att när Gamera trashade fyren han tog sin tillflykt i och därmed nästan dödade honom men i sista stund räddade honom från att falla mot sin död, ja då måste ju monstret vara en hyvens typ. Att den sabeltandade marodören sedan ödelägger Tokyo och skövlar tusentals människoliv kan man väl då se som en parentes? Kenny...förlåt - Toshio kan minsann det! LOL. Han är minsann en värre misantrop än dr Mafune i Terror of Mechagodzilla (1975)

Starten på tredje världskriget? Who cares, det är ju ett scoop!

Den äcklige lille Toshio har dessbättre inte en jätteroll i filmen men man har ändå inte mycket att komma med som konkurrent till Godzilla. Det är märkbart lägre budget och storyn är minst lika korkad som de banalaste av godzillarullarna. I början ser vi dessutom några amerikaner som spelar militärer i en kommandocentral och dessa känns som hittade på gatan. Maken till stel leverans av repliker får man leta efter. Framför allt har Gamera inte bråkdelen av den charm som Godzilla besitter. På plussidan har vi Gameras ödeläggelse av kartong-Tokyo och andra installationer och det faktum att folk faktiskt dör. Det är även lite småkul att människorna, likt i godzillarullarna, är väldigt förhastade med att ta ut segern i förskott. 😁 En märklig detalj är explosionsljudeffekterna. Inmixat i själva explosionsljudet hör man även ljudet av en rikoschetterande kula, som om det skulle vara någon slags western-skottlossning på G.

BETYG: 3/7 Som väntat kan inte sköldpaddan mäta sig med monstrens konung men det är ändå helt okej kaiju-action här och vi misstänker att det kommer bli mycket värre med barnfaktorn i senare filmer. Stay tuned...

Med ett yl vaknar vår grinige vän.

"Nu jävlar ska jag gå Titanic på era arslen!"

Bättre än hela jävla mänskligheten.

Gamera trashar den lokala fyren.

Och här kunde lille Toshios saga varit all.

Men icke då. Gamera fick nåt King Kong-komplex och räddade det lilla aset.

Här tycks han dock inse sitt misstag och vrålar rakt ut när han förstår att det inte var Willem Dafoe han räddade.

Vad som egentligen hände vid Fukushima.

Gamera tycker det är fjolligt med stark chili, hur många scovillegrader den än har, så han käkar ren eld istället.

Tack för din logiska input, barn.

En japansk klassiker: Ta ut segern i förskott.

Vad är farligast för Tokyos ungdom, Gamera eller surfpop?

Ska Gamera krascha surfpop-partyt?

Militären försöker få ungdomarna att ta reson.

De har det dock lite svårt med auktoriteter.

Det är en ungdomsrevolt!

En ungdomsrevolt gödslad av surfpop!!!

Du talar för döva öron, narc.

Gamera hatar Japan.

Take that, Tokyo Tower!

Människor blir grillade av Gameras dagen efter-andedräkt.

Tokyo har inte brunnit så mycket sedan amerikanernas terrorbrandbombning 1945.

Vi älskar att japanerna låtsas att den äckliga barnet inte är med i filmen i denna trailer. 👍

Hela våfflan.

*En av Klasse Möllbergs karaktärer i SVT:s gamla barnprogram "Trazan och Banarne".



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar