What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 14 juni 2024

GODZILLA X KONG: THE NEW EMPIRE (2024) USA/Australien, 115 minuter. Regi: Adam Wingard.



Och sen kom Hollywood...

Datatapirerna går till attack!

Världen hotas ånyo av en okänd kraft och Kong tar sig upp från jordens innanmäte samtidigt som Monarch tar emot mystiska elektriska signaler. Även Godzilla vaknar ur sin slummer och beger sig målmedvetet norrut. Svaret på den gåtfulla aktiviteten tycks finnas nere under jorden och ett team ledda av dr Andrews (Rebecca Hall) beger sig ner på en farofylld expedition.

"Baptized in spenatsoppa" som Regina Lund skulle ha sagt.

Ni kommer väl ihåg vårt löfte från förra recensionen Godzilla Minus One (2023)? Just det. Att ni nu ser en färsk recension som avhandlar just denna rulle är en antydan om vi hade rätt eller fel. Ha ha ha! Vad är det för tramsande vi håller på med? Det är väl klart som Satans korvspad att vi skulle få rätt. En Udda Film-garanti väger nämligen oerhört tungt och vi riskerade inte på något vis vår kulturverksamhet genom att avge det till synes ödesdigra löftet om att lägga ner verksamheten om denna rulle skulle vara bättre än den japanska. Du-fuckin-uuuhhh!

Ånej! Jar Jar Binks är med!!!

Vi hade också rätt i att det var en smula beklagligt att vi fick se den fantastiska japanska varianten innan den här då det blir lite som att käka torr tofu efter en wienerschnitzel. Vi gjorde vårt allra yttersta för att stänga av våra dömande sinnen (och då framför allt hjärnor) för att bara insupa en korkad hollywoodvåffla. Föraktet börjar dock redan bubbla i filmens inledning när man ska vara sådär hollywood-cool och spela Jim Reeves "Welcome to my World" till bilderna av den jävla dataspelsvärlden som utgör Hollow Earth. Det blir dock snabbt dramatiskt och då kommer de obligatoriska reklamfilmspukorna så håren i nacken får cringe-fjong. Vi börjar misströsta när Kong blir jagad av ett gäng CGI-tapirer och i raseri sliter itu en av dem ovanför sitt huvud, varpå djurets blod forsar ner över honom - i en... grön...kaskad. Grönt blod... Suck.

Scyllas relation till Rom hade vi gärna sett mer av.

Godzilla poppar efter en stund upp och slåss mot filmens coolaste monster som ser ut som ett kärleksbarn framavlat i en ménage à trois mellan Kumonga, en krabba och Cthulhu. Denna scen, där de fina landmärkena i Rom pulvriseras, slarvas bort som en kort introduktion av Jänkargojira. "What a shame..." som Gordon Ramsey skulle ha sagt.

Godzilla grämer sig hårt över att all senap på hotdogen spilldes över hans lekamen.

Filmen puttrar på och vi introduceras för de sedvanliga klichékaraktärerna, som då givetvis måste bjucka på en del oönskad comic relief som exempelvis den irriterande tönten Bernie (Brian Tyree Henry) eller den "rock'n'rolliga" veterinären och pretty boy:en Trapper (Dan Stevens). Det finns givetvis inte en enda intressant person i filmen och de verkar i en handling som bara bygger på flash och skitnödiga repliker. Om vi ska försöka vaska fram lite positivitet så kan vi väl nämna att den jävla CGI:n ändå är ganska så utmärkt.

Skulle kunna vara valfri Udda Film-medarbetare när de sitter på sina riktiga horkneg.

Det mest tragiska med den här rullen är dock att stjärnan - ni vet: Godzilla - är förpassad till någon slags medioker biroll. Istället är det den där jävla apan (okej, gorilla då...) som får huvudrollen. Inte nog med det. Det är rena rama madderfakking "Apornas Planet" då det plötsligt kryllar av fanstygen och pricken över i:et är förstås en liten snorungeapa, som tyvärr tål hur mycket stryk som helst.

Udda Films utrikeskorre minns inte att det låg en stor CGI-ödla i Colosseum när han var i Rom.

Själva klimaxet som borde vara något i hästväg är fullkomligt ointressant i sin galna MTV-klippta kakafoni av CGI-bilder. Det är ett sådant virrvarr av action att man tappar tråden och framför allt intresset för vad som pågår. Det är teknikporr för spelutvecklare där man runkar av sig sina färdigheter att vrida och vända på bilder och animerade monster. När vi ändå är igång och fyller våra spypåsar måste vi ju nämna cringe-bingon när den "rock'n'rolliga" veterinären lappar ihop Kong - till tonerna av "I was Made for Loving you" med Kiss. Snälla skjut oss!

BETYG: 2(-)/7 Ja jävlar, jänkarna vet verkligen hur man våldtar internationell film och gör ett hjärndött dataspel av allt.

En "rock'n'rollig" veterinär med hawaiiskjorta.

De tror de åker till Hollow Earth med det är i själva verket en stillsam Ayahuasca-tripp.

Detta är med...

Hell on the Planet of the Apes.

Apspektakel!

Varför är en möglig gammal apa huvudperson???

Kong visar stolt upp sin cyborg-myofist-handske för egyptierna.

Mothra är inte så gullig längre.

Två saker: Tur att de inte lade på "Copacabana" med Barry Manilow på soundtracket och megasynd att de fega töntarna inte tog tillfället i akt att totaldemolera Jesus på sockertoppen.

Ett nytt pinsamhetsimperium!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar