What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

tisdag 3 januari 2012

TARKAN VS. THE VIKINGS (1971) Turkiet, 87 minuter. Regi: Mehmet Aslan.Trashig matiné

S/M Turkish male style (featuring härliga håriga boots!)

Den megalomaniske vikingen Toro (Bilal Inci) anfaller ett hunnerfort, slaktar alla och tar hunnerhövdingen Attilas dotter samt ett gäng brudar som slavar. Den hjältemodige Tarkan (Kartal Tibet) råkar befinna sig i fortet och han slås blodig samt lämnas för död. Oturligt nog för vikingarna har de även ihjäl den ene av Tarkans trofasta vovvar och efter att Tarkan vaknat upp och begråtit sin vän svär han att utkräva en blodig hämnd. Darra vikingar - DARRA!

Vi ser den onde och megalomaniske Toro till höger, starkt inspirerad av både Obelix och Liberace. I mitten ser vi Turkiets svar på Lucy Liu och till vänster skådas en hejduk i en otroligt manlig pose.

Dessa underbara turkar! Postmoderna mästare eller simpla tjuvar? Även om det snarare starkt lutar åt det senare i den sköna kebabsploitationrulle* är det värt all hyllning. Till att börja med stjäl de Ungerns stolta historiska arv då de får till att Attila och hans hunner var turkar. Inte så konstigt kanske då turkarna ockuperade Ungern under en längre tid på 1500- och 1600-talen. Men givetvis är det ännu roligare att de skamlöst använder copyright-skyddade verk som Strauss klassiska "Also Sprach Zarathustra" som vi förstås främst känner igen från Kubricks "2001: A Space Odyssey". Man plundrar även flitigt Morricones fina katalog och har t o m gett hunden Kurt sin egen lilla Morricone-cue. Fantastiskt!

Färgglada vikingar med fina benvärmare knackar på porten.

Det är ju härligt att vikingarna har spökats ut i fina Pippi Långstrump-peruker samt pastellfärgade pälsdetaljer som skulle ha fått Liberace att ställa sig upp och applådera. Cheesigheten accentueras av en stor, skön och människoätande gummibläckfisk vilken vikingarna dyrkar. Den mest obetalbara scenen är dock när -SPOILER ALERT- hunden Kurt (Jr.) tillsammans med Tarkan begråter sin far Kurt (sr.). Ja, vi snackar alltså inte något sorgset ylande utan faktiska tårar. *Stående ovation*

"Håll käften unge!!!"

Detta är alltså en billig och cheesig matiné, men vad som lyfter den från sömnig Ivanhoe-nivå (förutom tidigare nämnda kalkondetaljer) är allt våld och all nakenhet. Våldet är ganska grovt för att vara matiné då yxor träffar huvuden, men framför allt för att vikingarna urskillningslöst har ihjäl både kvinnor och barn. Härligt att se! Dessutom är det en del T&A vilket alltid lyfter en rulle. En skojig detalj i sammanhanget är -MINOR SPOILER ALERT- när vikingarna släpps lösa på sina kvinnoslavar för att förlusta sig, men istället för att våldta ta dem börjar de kasta upp dem i luften samt slå ihjäl dem. En spjuver till tittare skulle genast förklara detta med vikingarnas pastellfärgade pälsar... Anywhoooo, denna rekommenderas varmt.

BETYG: 5/7 Kombinera mysmatiné med: T&A, copyright-stölder samt ultracheese och ni har en vinnare.

Kurt Jr. gråter över sin far.

Tror ni mig inte? Kolla noga!

Tarkan är också ledsen.

Fasansfull bläckfisk törstar efter människoblod.

Turkiets svar på George Eastman.

Party like it's 999.

Horribellt hur de gör sina kvinnoslavar illa, de där vikingarna.

Inte ett (hund)öga torrt när Kurt Sr. dör.

Totalt bananas när vikingarna anfaller. Ingen skonas. Jag menar - INGEN!

Känsliga tittare varnas när episk bläckfisk går till attack.

BONUS: Tarkan med superhiten "Simarik". Puss puss på eder alla.

*Se där! Det var länge sen nya ord myntades på denna sida.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar