What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 10 maj 2015

HERRMANN (2013) Tyskland, 13 minuter. Regi: Gerd Reda.Rape-revenge, revenge-rape

Helyllekille med sin tjej.

Herrmann (Andreas Berg) har börjat sansa sig och glidit in i rollen som familjefar, men denna kväll blir det ett undantag när han ska fira en kompis födelsedag. På väg till festen blir han dock stoppad av ett par maskerade kvinnor...

Oprovocerat våld.

Sedan kan hämnden börja. Vi vet inget om Gerd Reda så vi kan inte sätta filmen i någon kontext men tydligen ska detta vara en spinoff på någon långfilm med samma tema. Det är dock ett tydligt aggressivt feministiskt budskap och det är väldigt förutsägbart. Herrmann misshandlas och våldtas brutalt av två fetischmaskerade kvinnor och tanken är väl att vi som tittare ska plågas med och undra vad denne stackars familjefar gjort för att förtjäna detta. Ja, vad tror ni? Självklart är denne "vanlige" kille en förövare själv som nu får smaka på gammal ost.

Hm, det här ser inte riktigt bra ut.

Han tvingas även läsa upp en bekännelse inför en videokamera innan han släpps och här hamras budskapet hem. Tanken är nämligen att männen ska känna samma skräck, ute på gatan såväl som i hemmet, som alla kvinnor alltid fått gjort. Vi kan ju sympatisera med frustrationen och hämndbegäret men får obehagliga ROKS-vibbar av detta. Öga för öga-filosofin har väl aldrig fungerat speciellt bra. Det känns lite väl IS (eller anan valfri terrorsekt).

"Gaa-a-ak"

Det är dock en välgjord kortfilm och detaljerna är utmärkt uttänkta med den sterila miljön, uttryckslösa maskerna och manliga attribut som vapen som accentuerar det kyliga våldet. Vad som kunde ha gjort filmen till ett ännu starkare feministiskt argument hade varit om mannen varit helt oskyldig - precis som så många kvinnliga offer varit. Nu blir det bara ett hämndrunkande...förlåt - hämndklittrande!

BETYG: 3/7 Välgjord men förutsägbar.

Uttrycksfull.

Naken, sårbar och - läcker!

Walk of shame.

TeaserInga kommentarer:

Skicka en kommentar