What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 4 augusti 2023

THE ISLAND OF THE FISHMEN (1979) Italien, 99 minuter. Regi: Sergio Martino.



Män kan också lukta fisk

The Island of the Lipstick Iguana!!!

Ett fångskepp kapsejsar i karibiska havet och de enda överlevande är läkaren Claude (Claudio Cassinelli) och ett gäng fångar. De flyter iland på en mystisk ö där de är allt annat än välkomna. Ön styrs av Edmond Rackham (Richard Johnson) och hans armé av infödingar som dels håller på med mystiska voodooriter och dels arbetar på något hemligt projekt.

Även karaktärsskådespelaren Giuseppe Castellano är med.

Abenteuer-tajm på Udda Film när den mångsidige regissören Martino ger sig ikast med en slags "Island of Dr. Moreau"-historia. Jodå, det pågår naturligtvis oetiska experiment på ön som involverar både människor och djur. Det är den döende professor Marvin (Joseph Cotten) som håller i taktpinnen för dessa och det smärtar oss en smula att man inte tog tillfället i akt och gav honom en fet tysk naziaccent. Det hade kryddat anrättningen till högre höjder. 😊

Det blir inte mycket blodigare än så här.

Det är även en brist på klassisk italiensk gore och sleaze, vilket ger detta mer av en matinékänsla. Trots detta är det här en ganska underhållande äventyrshistoria. "Fiskoiderna"* är söta och alltid pigga på att göra människor illa och den förmodat låga budgeten bjuckar på flagranta miniatyrmodeller när hus brinner, oskarpa arkivbilder på vulkanutbrott samt sköna björkskogar i Karibien. Det blir ändå en mysig ö-stämning med Rackhams (Ej att förväxla med Rackham den Röde!) schysta bambuherresäte och de fina inspelningsplatser man nyttjat på Sardinien. Däribland den imponerande Grotta di Nettuno.

Okej, lite blodigare då.

Självklart måste vår stilige hjälte Claude ha en flirt och den kvinnliga fägringen står Mrs Ringo Starr a.k.a. Barbara Bach för. Hennes karaktär är professorns dotter och Rackhams motvilliga blivande gemål. Ni som önskar se henne fastbunden och inoljad av voodoopraktiserande infödingar får konsultera era egna fantasier. Det enda hon bjussar på är en "wet dress" (Det utspelas på 1800-talet så den våta tishan hade inte brejkat än).

BETYG: 4(-)/7 Man hade någonstans hoppats på lite mer våld och sex (Det är ju ändå en italiensk rulle) men våfflan är ändå riktigt mysig i sin äventyrscharm.

Schyst kolonialvilla ändå.

En refuserad bildidé till Scorpions "Savage Amusement"-album.

Extrem male gaze.

Såhär ser en generad fiskoid ut.

Eksem är en hynda!

Locations, locations, locations!

Voodooprästinnan Shakira är medtagen efter bukkake-festen. Oklart dock om hennes höfter ljuger eller ej.

Vem kunde ana att den fina bambuvillan dolde ett labb i källaren? Mad scientist-style!

Hellooo dohhh-ggie!

Ve o fasa vilka kusliga oetiska experiment när klingoner framställs!

Tittut!

Klart oetiskt att skjuta på söta fiskoider.

Att döma av blicken på den här rackaren hade han en hård kväll igår.

Huvudvärken lär knappast bli bättre av att han får en spade i nyllet.

Ja jo, vi gillar den här voodoodockan som fan... Lämna oss ifred!

Trailer i ganska kass kvalité.

Hela våfflan, fast i den amerikanska versionen. Som ni kan se av tumnageln har man då adderat klipp med andra skådisar. (Nej, vi har inte orkat ta oss igenom denna.)

*Yes! Äntligen ett nytt Udda Film-myntat ord. Det var länge sedan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar