What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

tisdag 11 november 2014

I'LL NEVER DIE ALONE (2008) Argentina/Spanien, 96 minuter. Regi: Adrián García Bogliano.I Spit on the Last House in Argentina

Vad har den arma flickan råkat ut för?

Fyra tjejer är ute och bilar på den argentinska landsbygden när de plötsligt hittar en halvt ihjälslagen flicka vid sidan av vägen. De hastar iväg med flickan till polisen och ser på väg därifrån ett gäng beväpnade män. Vid polisstationen tar allt en obehaglig vändning och de inser att de behöver komma iväg från situationen snabbt. Tyvärr är de inte snabba nog...

Ingen skillnad på andra sidan Atlanten. Snutfan får man alltid vänta på.

Vi känner oss lite ambivalenta här på Udda Film-redaktionen efter att ha kollat på den här filmen. Å ena sidan måste vi erkänna att vi inte känner oss speciellt upprymda av att ha sett denna brutalt sadistiska historia. Det finns liksom inget nyhets- eller chockvärde i det längre. Å andra sidan måste vi erkänna att det regissören har gjort har han gjort bra.

Det verkar som om de vill något...

Filmen är en riktig lågbudgetrulle, men istället för att försöka maskera det har man använt det till dess fördel. Att våfflan är skjuten på video syns tydligt, särskilt på alla överexponerade solbelysta områden som är i bild. Detta adderar dock till råheten som är filmens syre. Regissören "plågar" oss också med väldigt utdragna scener, vilka fungerar förvånansvärt bra. Vi snackar inte bara om den brutala och långa våldtäktsscenen utan om andra till synes trivialare scener. Mot slutet blir det dock lite för mycket av det goda och under -MINOR SPOILER ALERT- begravningsscenen börjar man fundera på nästa veckas tipsrad.

Spännande vinkel. Ser ut som en klassiskt croppad gammal VHS-rulle.

-SPOILER ALERT- När vi nu är inne på slutet av filmen ska vi också nämna att den oundvikliga hämnden - som alltid ska till i dessa rape/revenge-filmer - inte alls känns i paritet med vad tjejerna utsatts för. Den känns mer slumpartad än rasande hämndlysten och finalen där det sista äcklet möter döden kan kanske tyckas symboliskt men för oss känns det mer som en superbillig nödlösning då hans död enbart består av ljudeffekter.

BETYG: 3/7 Bra och plågsamt rå känsla men något lam avslutning. Kan vara spännande att se om man inte sett brutaliteten till leda.

En något misogyn scen.

Argentinas svar på Katie Holmes Gimena Blesa har god användning av sitt söta utseende när hon gestaltar försvarslöst offer.

Raped och rape face i ett.

Vad ska du göra med den där?

Nej det är inte som ni tror - trots att det fanns ett tyskt audiospår på DVD:n.

"Du ser in i mitt djupaste inre."

En del videokameror är inte jättebra på att behålla detaljerna i bilden.

TrailerInga kommentarer:

Skicka en kommentar