What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

tisdag 23 augusti 2011

AMERICAN GRINDHOUSE (2010) USA, 82 minuter. Regi: Elijah Drenner.Läromedel till filmskolan?

Givetvis ett svenskt element i världens första exploitation-film "Traffic in Souls".

Denna dokumentär tar oss igenom exploitation-filmens historia, från filmmediets födelse till dagens hyllningsfilmer. Intervjuer med regissörer, filmvetare och aktörer varvas med nedslag i allsköns subgenrer.

Ack! Denna syndens film.

För både exploitation-novisen och de mer luttrade konnässörerna är detta en mysig vandring i sunkfilmshistorien. Som fan av genren blir man genast sugen att kasta sig in i ett sleazigt maraton, vilket då gör den här dokumentären till den perfekta aperitifen. Även som entusiastisk B-filmstittare får man uppslag till filmer att kolla in samt lust att återse gamla pärlor man njutit av tidigare.

Gore-filmens gudfader.

Som dokumentär är det här förstås allt annat än innovativt, vilket kanske är passande med tanke på ämnet. Det är det gamla vanliga VH1-formatet med en massa talking heads varvade med tonvis av inklippt godis i form av snabba klipp ur coola och udda filmer separerade av flashig grafik. Vi har sett det en miljon gånger förut, men eftersom ämnet värmer ens själ känner man sig ändå nöjd efter avslutade eftertexter. Klart sevärd!

BETYG: 5/7 Högt betyg för en dussindokumentär men det är ju ämnesvalet som lyfter den till denna höjd.

David Hess börjar bli lite till åren.

Jack Hill sitter och är allmänt nervös.

Don berättar om hur han kom att skapa sitt magnum opus.

Vi avslutar med ytterligare svenskt. Oskyldigt söta Marie Forså (t v) med polare i filmen "Vild på Sex".

Träilär


1 kommentar:

  1. Kul att snubbla över din blogg! Jag har en liknande där jag recenserar alternativ film, kolla gärna upp om du känner för det!

    http://deadmoonnight.blogspot.com/

    SvaraRadera