What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

onsdag 20 november 2019

STORMING JUNO (2010) Kanada, 88 minuter. Regi: Tim Wolochatiuk.



Kanadickperspektiv

"Kolla grabbar! De har fixat green screen som faktiskt funkar riktigt bra. Det ser ut som om jag tittar ner på havet - på riktigt!"

Den kanadensiska sektorn i Normandie på D-dagen under andra världskriget kallades Juno Beach och här mötte kanadensarna hårt motstånd från det tyska försvaret. Detta dokudrama berättar tre kanadensiska soldaters berättelser.

Den rogivande synen av fiendens spårljus när man singlar ner mot marken.

Vi vet inte för vilken marknad denna film producerades men den känns väldigt TV-dramatisering. Fast här har man splittat upp berättandet i först en dryg timmes ren dramatisering för att sedan fylla på resterande 25 minuter med intervjuer med veteraner. Man brukar ju annars mixa dessa element. Det här fungerar dock bra och man får mer känslan av en film på detta sätt.

Intet ont anande tyskar som är så chill att de spexpatrullerar med en MG42:a på axeln.

Man märker snabbt också att budgeten inte varit alltför hög men filmskaparna har gjort mycket av det lilla och på ett riktigt schyst sömlöst sätt integrerat klassiska arkivbilder. Det brukar ju annars bli rätt ostigt i exploitation-filmer när man kastar in en massa arkivbilder. Även om man skildrar landstigningens fasa har man valt att inte lägga något krut (sorry för den...) på gore, så det tar lite udden av dramat på stranden. Det korta formatet gör också att vi inte riktigt knyter an till någon av huvudpersonerna. Det är bara ögonblicksbilder som väcker känslor, som exempelvis den meningslösa slakten när soldaterna försöker ta sig iland.

Gore-budgeten räckte bara till lite sot och ett sår.

De avslutande intervjuerna är lite av samma gamla visa man sett en miljard gånger förr och tyvärr är det lite svårt att höra vad vissa av farbröderna säger då några av dem talar lite sluddrigt.

BETYG: 4/7 Helt okej upplägg och uppfriskande att se något annat från D-dagen än Omaha Beach. Nu väntar vi bara på ett tyskt perspektiv.

Ej avundsvärd situation.

Ett föga känt faktum är att på Juno Beach blev man inte lemlästad av granaterna som på Omaha.

För mycket schnaps bakom detta pansarvärn då de lyckas missa sherman-tanken.

Rena rama Kalle Bronson! En kanadick med en handgranat paralyserar fem tyskar.

När Tre Kronor slår Kanada i VM-finalen.

LOL. Det är inte lätt att vara kameraman när ett intervjuobjekt bestämmer sig för att röra på sig från den perfekt inställda utgångspositionen.

Trailer

Pedagogisk trailer som inkluderar den interaktiva hemsidan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar