What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

tisdag 12 november 2019

THE STANFORD PRISON EXPERIMENT (2015) USA, 122 minuter. Regi: Kyle Patrick Alvarez.



Perukexperimentet

70-tal. Då hade man peruker.

Det är tidigt 70-tal och dr. Philip Zimbardo (Billy Crudup), som är verksam på Stanforduniversitetet, vill undersöka hur det mänskliga psyket förändras i roller av absolut makt och maktlöshet. Han bygger ett fejkfängelse i universitetets källare och avlönar ett gäng unga män som delas upp i en fånggrupp och en fångvaktargrupp. Det dröjer inte länge innan vakterna börjar ta egna initiativ och Zimbardo låter dem hållas - i vetenskapens namn...

Eder vaktstyrka. Sponsrade av Philip Morris.

Vi såg ju nyligen The Dirt (2019) och det är nästan lite samma biografikänsla över den här rullen som är baserad på detta ökända "experiment". Och då menar vi naturligtvis samma negativa känsla där lökigheten tar överhanden. Det är en fascinerande verklig händelse där dr. Zimbardo tappade konceptet och lät sadismen ta över i det konstruerade fängelset. Det var dessutom inte mycket till experiment då det inte kunde förankras vetenskapligt. Han medgav senare att det mer får ses som en demonstration än ett experiment. Det var som sagt ändå intressant att se hur vanliga unga män snabbt fann sig i att trakassera sina snabbt avhumaniserade medmänniskor och hur deras offer lika snabbt fann sig i sin kuvade tillvaro.

"Standard police procedure boy!"

Med denna mörka verklighetsbakgrund är det då svårt att ta den här filmen på allvar när skådisarna har de fulaste perukerna vi sett sedan Beastie Boys "Sabotage"-video. Vi kan inte heller köpa skådespeleriet som känns just väldigt skådespelat. Särskilt dynamiken i gruppen runt dr. Zimbardo känns väldigt skitnödig och klichéartad. Då gör fångarna och vakterna ett bättre jobb, men eftersom vakterna är utrustade med pilotsolglasögon* tillsammans med sina asfula peruker går tankarna genast till ovan nämnda musikvideo. Vi vill främst skylla skådisarnas framförande på regissören. Man borde väl även tagit ett varv till med manuset.

Vaktstyrkan ser ut som en blandning av Penn & Teller och Village People.

Trots icke-trovärdigheten i framförandet är det inte en tråkig film. Den borde dock vara mycket bättre än så här med den historian serverad på ett silverfat.

BETYG: 3/7 Fascinerande händelse framförd på lökigt sätt.

Det allseende ögat.

Hade det varit ett kvinnofängelse hade klänningarna varit mycket kortare.

Det måste lukta gott i cellerna...

Distriktsmästaren i peruk!

Snudd på en Neil Breen-mustasch där.

Nästintill ett sexigt litet kuddkrig i kurran.

Lite får man tåla när man deltar i ett psykologiskt experiment.

Den svåraste psykologiska utmaningen för fångarna: The Pepsi challenge!

Är det...?

Trailer

Likvärdiga peruker och mustascher här i Beastie Boys "Sabotage"-video.

*Som de var i verkligheten. Fast grejen var att man inte skulle se vakternas ögon och därför hade de spegelglas i brillorna. I filmen kan man faktiskt skymta vakternas ögon.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar