What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 21 maj 2023

SISU (2022) Finland/Storbritannien, 91 minuter. Regi: Jalmari Helander.



Rambo who?

Ånej! Nazisterna har byggt ett gigantiskt hakkors som dominerar hela Lappland!!!

Aatami (Jorma Tommila) har fått nog av krigets vansinne och dragit sig undan i den lappländska vildmarken i norra Finland för att leta efter guld. Tyvärr kommer kriget ifatt Aatami när nazisterna retirerar genom Nordfinland för att nå Norge. När ett SS-kompani får nys om Aatamis guldfyllda packning börjar de en hänsynslös jakt på den sege gamle finnen. De anar inte att de gett sig på fel man förrän det är försent...

Aatami ditchar (förståeligt nog!) mänskligheten och vaskar guld i det karga Lappland. Ullboll-doggie tittar på.

Saatana perkele vad vi har bra intuition här på Udda Film! Vårt kollektiva sjätte sinne plingade högre än en gaydar när Jonas Gardell går förbi då vi fick nys om den här filmen. Vi kände instinktivt att detta kunde vara en superskön våffla. Och efter att vi nu skrivit upp oss själva till denna grad inser ni förstås att vi klockrent anade rätt.

Hobo with a Pickaxe möter ett gäng nassar.

Hoppas att finska ishockeylandslaget inte kollar på den här rullen nu under VM då det skulle kunna generera ett über-pepp som skulle få den amerikanska patriotismen under "Rambo"-filmvisningarna att blekna. Den nämnde John Rambo, ni vet - vietnamveteranen som kan äta saker som skulle få en get att spy, har inte ett skit på denne finske supersoldat. För att hamra hem den poängen låter regissören Helander sin sege huvudkaraktär genomföra en självoperation som får Rambos "armkirurgi" att framstå som en gemytlig stund med syjuntan.

 När du får SISU på hjärnan.

Ja, den här filmen är lite som om man skulle tagit Rambo, hällt i honom två helrör Kosken spetsat med krut och sedan låtit Quentin Tarantino regissera allt. M a o förstår ni att realism inte har den högsta prioritet här och att Aatami är betydligt segare än den Vandrande Vålnaden hur mycket dödligt våld man än utsätter honom för - och vi älskar det!

"Ooooh! Allt mitt guuuuld!"

Den här filmen är dessutom väldigt välgjord och snygg med en ljuddesign som sitter som en smäck. Gore är det förstås gott om och våldet är av cartoon-karaktär men lyckligtvis genomfört med straight fejs. Att nazisterna talar bruten engelska hör nästan till men i en perfekt värld hade de haft den mer klassiska oldschool-nazibrytningen som vi älskar så mycket. Men man kan väl inte få allt.

BETYG: 6/7 Hyvästi Kalevala och andra nationalepos. Finland har fått en ny nationalikon som kommer få en hel värld att darra när de hör ordet "sisu".

The face of - SISU!😀

Nämnde vi att det blir cartoon-våld?

Gissa vilken nationalitet denna dohhh-ggie har. Just det: Arisk*!

Titta. Samvetslösa nassar gillar också ullboll-doggies.

En ärrad veteran.

"When in Finland..."

Filmens klart badass:igaste ögonblick.

LOL.

Trailer

Man skjuter inte på ullboll-dohhggie ostraffat!

Vi tar väl den tyska trailern också så de stackars nazisterna faktiskt får tala tyska.

*Kom igen nu. Arisk är ingen nationalitet! 🤔



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar