What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

onsdag 6 juni 2012

TERROR I ROCK'N'ROLL ÖNSJÖN (2001) Sverige, 58 minuter. Regi: Henrik Myrdhen.


Nä, Udda Film har inte heldött men tyvärr har redaktionen fått ett liv vilket gravt försvårar flödet av underbara recensioner och spridandet av god kultur. Här har ni i alla fall en liten skopa, alla ni som "jonzat" så länge.


Jämtlands-zombie-slasher

Är det Julian Sands där till vänster eller? Nä va...

Under andra världskrigets slutskede experimenterar nazisterna med att framställa en supersoldat. Projektet går åt pipan då försökspersonen löper amok och nazisterna tvingas oskadliggöra denne. De väljer att dumpa det likviderade subjektet på neutral mark i Sverige - närmare bestämt Önsjön i Jämtland. Den lilla patrullen blir emellertid upptäckt av ett par svenska soldater och skottlossning utbryter varpå en av de tyska soldaterna exponeras för giftigt utsläpp från tunnan innehållande försökspersonen och sjunker till sjöns botten. 50 år senare bjuds det upp till avslutningsdans för det lokala gymnasiet på samma plats...

Just det!

Oj! Här förväntade man sig något taffligt mediagymnasiumprojekt, på sin höjd gjort med kärlek och därmed kanske lite småroligt. Istället fick man en högst kompetent produktion som i grund och botten är en amerikansk highschool-slasher förflyttad till de jämtländska skogarna. Jag har inte en susning om vilka Myrdhen & Co. är och det verkar inte ha blivit mer filmarbete efter denna rulle, vilket är synd då detta är en mycket väl genomförd lågbudgethistoria. Man har lagt ned stort jobb på detaljer som t ex soldaternas uniformer, vilka annars brukar se oerhört Överskottsbolaget ut med sådan här budget. Klippningen är snygg och rapp och är tydligt inspirerad av diverse humorbetonade skräckfilmer och college-diton.

Nice shot dude.

Det blir faktiskt riktigt roligt med den superamerikanska stilen filmen bygger på översatt till svenska. Vi har de typiska skolklickarna med fratiga idrottskillar mot de tuffa rockerssnubbarna och "fina" flickor som pendlar dem emellan. Man har t o m slängt in den klassiska supernörden som snubblar på allt och skall vara comic relief. Dessa brukar få recensenten att vilja sparka sönder TV-skärmen, men i detta fall funkar det asbra då denne blir en slags metanörd och därmed rolig. Subtila detaljer såsom den spyende flickan i bakgrunden under bandets spelning är väldigt charmiga men priset tar -SPOILER ALERT- huvudfratet då han i desperation försöker med ett hysteriskt"Sieg Heil" när nazizombien står inför att slita honom i stycken. Detta slutar med att zombien sliter av heil-armen och kör upp den i kistan på fratet. Classic!

BETYG: 5/7 Jämtland kan sin genrefilm och lyckas dessutom med bragden att faktiskt göra en rolig skräckkomedi.

Coola snubbar.

Sveriges svar på Rain Wilson.

Filmens flukto.

Supernörd.

Jämtland knows how to party. (Schyst att vi fick in ytterligare en bild på en islandströja här på Udda Film)

Tamejfan om det inte blir lite nudity också!

Wow! Dykar-shots t o m.

Och lite 'splosions!

Trailer med bättre kvalité än min kopia. F ö finns tydligen hela filmen på YouTube, uppstyckad i X antal delar. Märker efter månaders frånvaro att idioterna på Blogger.com fortfarande hindrar en att lägga in embed-kod från YouTube. Vad synd...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar