What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 9 juni 2012

LA HORDE (2009) Frankrike, 93 minuter. Regi: Yannick Dahan & Benjamin Rocher.Le Zombie, ah oui oui!

Frankrikes svar på Delroy Lindo: Eriq Ebouaney.

Ett gäng snutar som operar i lagens gränsland bestämmer sig för att slå till mot ett hårdkokt kriminellt gäng i ett övergivet höghus. Operationen går inte riktigt som planerad och snutarna hamnar i fatalt trubbel med gänget. Detta trubbel är dock inget mot vad som väntar utifrån när världen plötsligt tycks gå åt helvete.

Oj, är det en gimp som går till attack?

Det är ju knappast någon hemlighet att ovannämnda trubbel handlar om en zombieapokalyps. Som brukligt är i nyare zombiefilmer har vi att göra med neozombier, alltså dessa snabba och vansinnigt aggressiva döingar som saknar all den charm klassiska zombier släpar omkring på. Ja, det var som vanligt bättre förr, vilket accentueras i en scen där -SPOILER ALERT- en av huvudpersonerna gör sin sista strid, kämpande mot en hord zombier som slutligen övermannar honom. Trots modern CGI utnyttjar man inte detta tillfälle till en episk död utan datablodet skvätter bara i mängder när han försvarar sig - till skillnad från den klassiska scenen i "Day of the Dead" när Rhodes slits i stycken och äts levande av zombierna. Lite lamt får man säga, då det inte annars råder någon brist på gore direkt. Själva apokalypsen ser rätt konstruerad ut också med rykande animerad stad på en green screen bakom skådisarna. Tråkigt modernt...

Den känns igen - zombieapokalypsen.

Ändå är detta en rätt hyfsad zombierulle uppbyggd på det klassiska temat med två fiender som tvingas göra gemensam sak mot ett ännu större yttre hot. Det är inga nyanserade karaktärer precis men det är actionfyllt och mycket våldsamt. Därmed också ganska underhållande. Det är schysta gore-effekter och ibland blir det lite komiskt när neozombierna visar sig väldigt sega att avliva. Can you say ultraviolence?

BETYG: 4/7 Ganska bussigt betyg när filmen inte tillför mycket nytt till genren men det är våldsamt och underhållande, så what the fuck...

Lite gott pulver lugnar i en stressig zombieapokalyps.

Det blir lite småkinky ibland.

Också typisk zombiescen.

Delroy-kopian lackar ur fullständigt.

Ser precis ut som biljettluckan vid vilken busstation som helst i Sydostasien.
 
 
En liten trailer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar