What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

onsdag 14 maj 2014

CAPITAINE X (1994) Frankrike, 12 minuter. Regi: Jan Kounen.Livslust

Er vänlige värd för kvällen.

En pluton råbarkade soldater har tagit några fiender tillfånga som de ämnar avrätta under skämtsamma förhållanden. Men bland de förtvivlade fångarna finns det en envis jävel...

Alla plutoner har en konstnärligt lagd soldat.

Märklig kortfilm detta där vi slängs mitt in i ett sadistiskt drama och får bevittna allt ur förstapersonsperspektiv. Det må låta hemskt men den överdrivet gapiga tonen är ändå svart humoristisk och det brutala våldet till trots är detta ingen skakande upplevelse.

Det sista du ser?

Vi begriper dock inte poängen med filmen utan konstaterar bara att det är ett absurt litet verk med lite nya sköna grepp. Förklaringen är kanske att detta var tänkt att bli en långfilm, hur man nu skulle kunna dra ut denna "story" till det vet vi inte men man kanske skulle kunna börja med att placera skeendet i något sammanhang? "Fortsättning följer" heter det också på en skylt i filmens avslutning, vilket så vitt vi vet aldrig skedde.

BETYG: 4/7 Underhållande och absurd, även om man kanske skulle vilja veta varför.

De långa knivarnas natt.

Stökigt.

Hela filmen. Dock otextad franska.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar