What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 11 december 2016

COLONIA (2015) Tyskland/Luxemburg/Frankrike, 110 minuter. Regi: Florian Gallenberger.Hollywoodifiering av ett helvete

Pilotyrket liknar lite ISIS bild av paradiset.

Efter Pinochets statskupp i Chile arresteras flygvärdinnan Lena (Emma Watson) och hennes politiskt aktiva pojkvän Daniel (Daniel Brühl). Lena släpps men Daniel forslas iväg och torteras. Efterhand hamnar han i det slutna lägret Colonia Dignidad som under sektliknande förhållanden styrs med järnhand av Paul Schäfer (Michael Nyqvist). Lena infiltrerar lägret som nunna för att rädda sin pojkvän.

Emma jobbar hårt med vintage-glaset.

Vi kände på förhand till historien om detta mardrömsläger där ex-nazisten Schäfer på ett makabert förbluffande sätt lyckades skapa sitt eget lilla pedofilparadis där han även delade med sig av sin naziexpertis till juntan i Chile. Att det då blev en film om detta och att Michael Nyqvist fick gräva i sitt mörkaste inre för rollen gjorde oss naturligtvis nyfikna.

Och inte undra på!

Tyvärr måste vi väl säga att filmen är så pinsam att den är ett direkt hån mot alla stackare som tvingades leva i skräcklägret. Manuset är rent infantilt i sina försök att göra hollywoodspänning av det hela och luckorna i det är fler än hålen i ett fiskenät. Karaktärerna gör hela tiden korkade och ologiska saker och inte mycket i skeendet är rimligt. Visste man inte bättre skulle man tro att regissören och Torsten Wenzel, som skrivit detta pekoral, är ett par bubbelgumstuggande och inte särskilt begåvade tonåringar.

SD har precis tagit makten.

Nyqvist gör sitt bästa för att vara obehaglig men eftersom regissören misslyckas monumentalt med att göra något i filmen trovärdigt så är Mickes själsvånda förgäves, särskilt då när han ska blandas in i otroligt löjliga slutjaktscener.

BETYG: 2/7 Stenkorkat pekoral som trots sin dumhet har ett visst underhållningsvärde - som vilket hollywood-crap som helst.

Ser ut som början på en vacker vänskap.

"Äsch. Sjåpa dig inte. Detta är en legitim vårdmetod mot depression."

Emma på den fina chilenska green screen:ska landsbygden.

"Detta verkar ju mysigt."

"Hejsan vännen."

"JESUUUUUUUS!!!"

Micke myser med småpojkarna.

"Heute gehört uns Deutschland und morgen die ganze Welt!"

"Pinnen" gör ett bejublat framträdande.

Vi avslutar med ett fint hitlerperspektiv på Micke.

TrailerInga kommentarer:

Skicka en kommentar