What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

onsdag 28 december 2016

BLOOD AND BLACK LACE (1964) Italien/Frankrike/Monaco, 84 minuter. Regi: Mario Bava.Giallons morsa

Coolt redan i förtexterna.

En maskerad mördare tar livet av modellen Isabella (Francesca Ungaro) som dock lämnar efter sig en dagbok som är komprometterande för mördaren. För att dölja sina spår fortsätter den maskerade att ha ihjäl Isabellas modellkollegor.

En filmkliché föds.

Märkligt nog hade vi inte tagit oss tid att kolla på den här klassikern tidigare så det kändes perfekt att sluka den så här i storhelgstider och visst spred Mario Bava lite extra julstämning här på Udda Film med sin murriga och färgglada ljussättning.

Bava-porr.

Det här ska då vara det inofficiella startskottet på giallo-genren och visst, här dyker den klassiska maskerade mördaren upp med sin svarta rock och dito handskar. Morden är inte speciellt sofistikerade och nakenheten är begränsad till någon våt BH men det var ju trots allt 1964 filmen kom så det är ju förståeligt. Bava är dock en mästare med ljuset och tillsammans med Ubaldo Terzano, som kör A-fotot, har de skapat ren filmporr. Det färgade ljuset, som så ofta förknippas med giallo-genren, är något som dyker upp titt som tätt i Bavas filmer och då även på ett mycket vackert sätt här.

Gunvald Larssons farsa är också dryg.

Vi kommer på oss själva med att mer eller mindre strunta i det mordmysterium som pågår i filmen då det känns en smula mossigt och vi förlorar oss istället i det visuella. En scen i början av filmen med en handväska är fantastisk i sin bildkomposition och vi kan inte få nog av de omsorgsfullt belysta detaljerna. Ja, det här är helt enkelt en geek-upplevelse mer än att bli uppslukad av historien.

BETYG: 4/7 Vackert som tusan men mossig historia.

Dominika Peczynskis morsa tittar andaktsfullt på.

Så jävla cool scen.

Lite film-noir blir det också.

Orson Welles??? (Nej. Luciano Pigozzi.)

En figur i mysbelysningen.

Extra effektfullt med tysk skrift när filmen är dubbad till engelska.

Kramizar.

Torture porn?

Boy, is her face red...

En nekrofil riddare antastar lättklädd tjej.

Inte visste vi att epileptiker lät som apor när de drabbas av anfall. Tack för det Mario.

"Hon...har...något som liknar...bajs runt munnen..."

She be chillin - bokstavligt.

Vänta nu, "black lace" var det väl? Verkar vara nåt svart där i trosan i alla fall.

Aw yeah!

Nix. Håriga kvinnoarmar funkar inte i detta skönhetsindustripräglade samhälle!

Trailer där speakern har fantastiskt pathos!

Lång trailer.

Sexigt soundtrack av Carlo Rustichelli.

Hela filmen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar