What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 10 april 2020

TARKAN: THE GOLD MEDALLION (1973) Turkiet, 71 minuter. Regi: Mehmet Aslan.



Akrobati samt T&A!

Ehm...okej?

När vandalernas konung (Zeki Alasya) kidnappar Attilas (Kamran Usluer) fru (Pakize Suda) och son skickar den senare den hjältemodige Tarkan (Kartal Tibet) för att utkräva hämnd och rädda familjen. Tarkan kan dock vänta hårt motstånd då vandalernas konung låtit återuppväcka häxan Gosha (Eva Bender) från de döda.

Bildkälla på det?

Vi glömmer dessa märkliga coronatider för en stund och reser tillbaka till en svunnen tid när turkarna inbillade sig att Attila var turk. Yep. Det är återigen* dags att ta del av den fantastiske Tarkans äventyr och förutom den ständige följeslagaren Kurt har han även ett gäng akrobater till sin hjälp. Opaaaa!

Vad mysigt. En nunna i ett giallo-belyst kapell.

Som vanligt när det är turk på burk** får vi avnjuta undertexter som får Google Translate att framstå som en språklig ekvilibrist. Så förutom att addera ytterligare en skön dimension av obegriplighet blir det en del humor med ofrivilligt utbytta pronomen. Tyvärr är det även en del frivilliga försök till humor av klassisk slapstick-modell vilket cringar till det här och där. Lyckligtvis finns även många höjdpunkter. Turkiets svar på Joaquin Phoenix som överspelar den ondskefulle vandalkonungen är ju skojig i sin ondska. Att den lojale vovven - okej, han ska föreställa varg (därav namnet som betyder just "varg" på turkiska) - Kurt får brottas med en kramdjursboa är ju inte heller dumt. Skoj är också att vandaldrottningen av okänd anledning i smyg jobbar som hora på en bordell.

Ojdå. Vi kan ana vad som eventuellt klippts bort. F ö älskar vi att alla filmer vi ser har folk UPPBUNDNA på kors.

Mitt i allt detta familjevänliga äventyr slängs det till vår glädje dessutom in en del T&A. Filmen verkar dock klippt. Det finns en del riktiga yxhugg till klipp som exempelvis när nunnan kidnappas och vi plötsligt ser Gosha återuppväckas. Vi spolade oss igenom en fem minuter längre version men den var ännu värre med blurrade tuttar och blod samt förstås inget adderat vid yxklippen. Nåja, de flagranta fulklippen adderar på sitt sätt till kalkonkänslan om nu inte de den tafatta svärdkoreografin skulle räcka till. Världshistoriens styltigaste fäktningskoreografi måste vara när Tarkan möter den kromade muskelmannen. Pluspoäng för det!

BETYG: 4(+)/7 Tyvärr kvalar denna våffla inte riktigt in på vår Best Of-sida p g a cringe-humor och långtråkigt utdragna fäktscener.

Turkiets svar på Joaquin Phoenix är superglad.

Attilas son...

...

...

Fasansfull gore!

Tokglad.

Vandalernas drottning moonlightar som luder.

Eftersom det är filmskådespeleri använder Zeki ett subtilt uttryck.

Tarkan ska just avnjuta en middag med Kurt.

Plötsligt dyker ett gäng akrobater upp. Opaaa!

Superhumoristiskt dragshow-nummer. 😐

Lite Stefan & Krister-humor.

Med en Joaquin Phoenix-lookalike i ensemblen fick Tarkan lite Batman-feeling. Tyvärr tycker kameramannen att stenmuren är viktigare att fokusera på.

Så går det när man placerar sängen precis vid fönstret.

Tarkan tar ett klassiskt polisgrepp på luderdrottningen.

Opaaa!

Ett klassiskt rövskämt.

Gosh! Du har en riktig Lady Godiva-grej på G där Gosha.

Och DÄR klipper vi abrupt!

Gosha är inte bara häxa hon har även en kandidatexamen i vapyrism.

Stagefighting var inget den silvrige snubben hade lust att lära sig. Feeling ya, homie!

Att stirra fyrkantigt gör han dock bra.

Game on, muthafockaz!

Titta inte för länge bara. Intensiv hypnos på gång här.

Alla älskar Kurt.

Det är lugnt Kurt. Vi förstår inte heller vad fan han jiddrar om.

Opaaa Kurt!

😆

Golden shower anyone?

Det ultimata hitlerperspektivet.

En märklig "åsna" dyker upp.

Hoppsan! Välhängd rackare den där "åsnan".

Tydligen är "åsnan" nödgad att metoo:a en statist när den passerar henne.

LOL!

Skjut då Tarkan!!! 😃

Tarkans liv blir som ett dataspel.

Hela våfflan. (Använd YouTubes crappiga undertexter)

**Men kom igen...inte var det väl någon som blev kränkt av den lilla ordvitsen? Ja - vi kollade filmen på en *trumvirvel* TV! Vi älskar ju turkar som gör sådan här underbar film.

EDIT: Vi inser nu att undertexterna självklart är YouTubes autogenererade variant. Kanonjobb YouTube! 😀




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar