What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 15 december 2017

TARKAN (1969) Turkiet, 79 minuter. Regi: Tunc Basaran.United colors of Tarkan

"Say my name, say my name!(Skit i att stava det rätt)".

Attila skickar sin lojalaste krigare Tarkan (Kartal Tibet) för att finna krigsguden Mars magiska svärd med vars hjälp han ska dominera världen. Problemet är bara att både romarna och vandalerna är ute efter samma sak så Tarkan hamnar i en dödlig kapplöpning och får slåss mot den kända världens krigare.

Vi kunde ha svurit på att detta var Giorgio Cataldi, som ni minns med värme från "Salo", men detta är faktiskt Kayhan Yildizoglu.

Dags för lite turk på burk här på Udda Film och med det menar vi definitivt inget illa utan bara att det faktiskt är turkar på vår burk*. Turksploitation kan ju ibland vara en riktig höjdare som när vår älskade Kilink härjar i rutan (Ja just det - på burken!) Som ni kanske börjar ana är inte fallet riktigt så när det gäller den här våfflan.

Säger den färgglada publiken verkligen det?

Man slog på stort när seriehjälten Tarkan skulle transformeras till filmhjälte och det fick då bli en klatschig färgfilm, vilket inte var supervanligt i det samtida Turkiet. I och med detta konstnärliga beslut var man dessutom "tvungen" att till fullo utnyttja den dyra färgfilmens fulla kapacitet så kostymören beordrades eller gick kanske självmant bananas med färgglada utstyrslar åt de tuffa krigarna. Resultatet är helt underbart då kycklinggula pälsar, aprikosröda månboots och chockrosa tunikor avlöser varandra i en kaskad av färger som skulle få vilken rengbågsdesigner som helst att uppgivet byta yrke.

Comic relief: Vips så blir betyget lidande.

Andra positiva aspekter är hur otroligt dålig koreografin i fajtscenerna är vilket tyvärr även medför en enorm brist på blod. Det dyker upp något grått papier maché-huvud samt en ultralökig lösning där bildsnittet fixar så Tarkan håller i ett "avhugget" huvud. Det bjuds även på upp-speedade hästjakter och en "varg" som är Tarkans trogne följeslagare. Tydligen har Tarkan inte orkat döpa sin vän så han tilltalar honom kort och gott: "Varg", eller som det heter på turkiska: "Kurt". :-) Det är något visst med undertextningen på många turksploitation-filmer. Av någon anledning är det ofta väldigt blygsamma språkkunskaper textarna har och i det här fallet hör de till bottenskrapet av de uslaste. Texterna i turkhitsen som t ex "Ansiktsburk" är mer sammanhängande och logiska än den som presenteras i den här filmen. Tänk er att Google Translate häller i sig en flaska Absolut på stört, röker 500g hasch och sedan översätter något så börjar ni ana nivån. Detta är till en början en mycket positiv aspekt men efter någon kvart/halvtimme blir det rätt jobbigt. Textraderna är självklart även betydligt längre än branschstandarden så det är långa obegripliga haranger man försöker plöja igenom.

Tarkan har bara ögon för sin "varg".

Att Kartal Tibet i huvudrollen är bland det stelaste vi sett i rutan är en både-och-upplevelse. Visst är det rätt kul att han är så färglös (bokstavligt talat då han har någon märklig gråblek makeup i nyllet också!) men man saknar ändå den melodramatiska charmen en sådan som Cüneyt Arkin kan bjuda på. Tur då att vissa birollsfigurer gör en del väldigt överdramatiska huvudvridningar. :-)

BETYG: 3/7 Trots så mycket rätt blir det ändå inte en skrattfest utan bara halvkul.

De mest flaming barbarerna i världshistorien: Vandalerna!

Really?

Så ultraturk han är Tarkan!

Så vad fan har han med hunnernas hövding att göra? (Även om de är själsfränder...fniss.)

Det säger du alltså?

Oookej...

"Kurt" känner sig lite utanför när Tarkan agerar planka i sänghalmen.

Kolla! Vandalerna har månbootsparty!

Vad fin han är i sin peruk Tarkan. Ser lite ut som Corey Feldman och Philthy Animal Taylors kärleksbarn.

Ja, varför i helvete inte?

Var det inte sådana här slags utrop NMR blev åtalade för? Typ...

Ja, vad skulle du själv säga om du fick en jävla pil i ögat???

De är väldigt chill i stundens allvar.

Tarkans stela och bleka charm får alla brudar på fall.

*Drops mic*

Vandalerna gillar att klä ut sig till Huggy Bears baksäte. Ironiskt för oss som är LA Lakers-fans är att den nyblivne cyklopen har päls och månboots i lila och gult samt lystrar till namnet Kuzmo.**

Bäst att översätta Kuzmos garv också.

LOL.

Det trodde ni inte! Turkarna sysslade med nedladdning redan på 60-talet.

Glöm aldrig!

Sådärja! Visst blir det roligare när man inte översätter?

Här skäller "kurt", vilket vargar ju gör...

Ja just det.

Aha! Det var härifrån Lasse Hallström snodde konceptet till ABBA-videorna?

Att stavningskontrollen kickar in ibland gör ju inget.

Spider-man garvar gott.

Självklart har även andra uppmärksammat det vidöppna komedimålet.

Hela rullen. Tyvärr ingen autotextning.


En liten bonus så här med julen runt hörnet.😊

*Ja, dumburken = TV:n. Suck...
** Självklart är "purple and gold" lagets färger och de har just draftat en väldigt lovande spelare som heter Kyle Kuzma. I filmen här uttalar de bjässens namn med A på slutet dessutom...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar