What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 8 november 2020

KILL OR BE KILLED (1976) Sydafrika/USA, 94 minuter. Regi: Ivan Hall.



Nazism och karate går hand i hand!

Karatesiluetter.

Mitt ute i den afrikanska öknen har nazisten Baron von Rudloff (Norman Coombes) satt upp en bas och ett träningsläger där världens bästa karatekämpar ska drillas. Kämparna, som lockats av pengar, har ingen aning om vad de drillas för och en av dem - Steve (James Ryan) - börjar tröttna. von Rudloff vill dock hålla kvar Steve då han är en av de bästa och detta kan betyda att han måste använda Steves flickvän Olga (Charlotte Michelle) som lockbete, vare sig hon vill eller inte.

Viskvisslingar!

Kan sydafrikansk karate vara den bästa i världen? Kampsportentusiasterna kippar efter andan när vi vräker ur oss sådana helgerån! Vi talar naturligtvis om karate som filmunderhållning. Vi har ju tyvärr svårt att ta en sport med så många Paolo Roberto-typer involverade på allvar och vi har väl aldrig tittat och imponerats av karaterullar för att det är så tuffa slagsmål vi själva skulle vilja bemästra. Nej, just hur man tar sig själv på så stort allvar är för oss stor komik och även om den här rullen inte är den mest allvarsamma är den smått underbar.

Och svettiga muskler. Regissören vet vad målgruppen i West Hollywood vill ha.

Redan i titelsekvensen känner vi att detta kommer bli en fantastisk rulle. Till ett hysteriskt orkester-soundtrack projiceras titlar på svettiga muskler och karatekatorna visas även upp i siluett a là James Bond-titlar. Som om det inte vore exalterande nog blir vi snart varse att det är en gammal nazist som styr upp det hela. Självklart har naziränderna allt annat än gått ur gubben och han får t o m världens nazibryt (i arenan som arkitekten Albert Speer ritat XD) och börjar vråla och heila till tonerna av Horst Wessel Lied. Helt fantastiskt! :D Det är dock inte allt. Baronen har även en kortväxt medhjälpare i form av Chico (Danie Du Plessis) som i sin tur har en kasperdocka som enda vän. Ja, ni förstår att detta är en höjdare va?

Baronens merca har en färgglad vimpel.

Det blir förstås en väldans massa kampsport också. Vi lär oss här att riktigt dedikerade karatemänniskor är lika besatta av sitt värv som dessa maniska gitarrister som aldrig kan lägga ifrån sig gitarren. Alltså begränsas inte karaten till en eventuell dojo eller arena utan katorna utövas i både glädje och vredesmod i allt från duschen till närmaste fängelsecell. Och när det kommer till krogslagsmål eller dylikt kan ALLA karate. Trots ett överflöd av sparkar och slag genom hela våfflan är det minimalt med blod vi får se. Det är förbluffande att en film kan vara så awesome med knappt en droppe rött och inte heller minsta lilla kvinnobröst (!) Ja ni läste rätt.

LOL. Stilig hatt herr "general". 😂

Sex och (blodigt) våld ersätts av så många kul detaljer. Vi älskar det inte helt motiverade viskvisslandet, "ökenvargarnas" lysande ögon i natten och hur man på billigast möjliga vis etablerar att man befinner sig i London eller New York. :)

BETYG: 6(-)/7 Det må vara billigt och blodlöst men vilken härlig åktur man bjussas på!

Führern ser besviken ut.

Plötsligt får Baronen flashbacks från kriget!

Eftersom von Rudloff har en budgethjärna är flashbacksen i stillbilder.

Men det är nästan som att vara där igen!!!

Baronen kippar efter andan.

Hugo Boss-uniformerna tog visst slut... 😆

Jaså? Ni trodde den där "Wax on, wax off"-tönten var den förste Mr. Miyagi?

Tänk då om. Detta är O.G. Miyagi!

Killar som bondar i duschen. Stora som små. Chico beundrar Steves fysik - på riktigt!

Under det vänskapliga samtalet passar Steve på att dra ett par kator.

Scarface här har faktiskt en ganska stor roll i filmen och då inte bara som comic relief, vilket var brukligt på den här tiden. Det trodde man inte, särskilt inte när filmen producerades i ett trångsynt apartheid-land.

Här får Baronen ett nazianfall. 😅

När upphetsningen blir för stor fylls högerarmen med blod och reser sig i vädret.

En studie i heil.

Chico tittar bekymrat på Baronen som i sin tur stramt heilar mot tribunen där "Hitler satt".

Btw, fräscht halsband. Baronen kör den hippa stilen som signalerar "ockultist med extrema högersympatier". I profil ser Danie lite ut som en blandning av Elvis och Charles Dierkop*.

Steves nemesis muckar gräl - igen.

Chico med sin ende vän...

...Chiqutita.

Men de elaka karatemobbarna snor hans älskade docka.

De klår upp Chico och sliter Chiquitita i bitar! 😧

Rick Rubin svänger förbi...

...och levererar lite blue meth.

Ute i öknen stirrar ökenvargarna på dig!

Det är en anledning så god som någon att slita av sig skjortan. En kollektiv stående ovation märks i The Castro i San Fransisco.

De afrikanska ökenvargarna tycks ha tysk härstamning.

Steve och Olga trashar glatt sin nazi-racer.

Oops, busted! Eller varför skulle annars blondinen börja svettas så?

"AAAAAaaarrrrggh! En gitarr!!!"

Det får elakingen att vilja headbanga.

För att sen gå total Pete Townshend.

Varför inte gå komplett The Who och trasha varenda instrument som finns?

 Han ska just gå - när han får syn på TV:n.

"Fuck that TV too!!!"

Här ser ni ett lysande exempel på hur man lattjar med en minimal budget. För att signalera att handlingen flyttas till London slänger man på ett makroobjektiv på kameran och filmar ett foto, kanske ett vykort, föreställande igenkännbart londonmotiv.

Lugn. Den gamle nassen har inte ställt till med ett nytt Babij Jar. Det är bara den stenhårda karateträningen vi ser.

Här sätts karatekillarnas koncentrationsförmåga på prov. Kan de behålla fokus medan Baronen sexigt paraderar med bar överkropp bland dem?

Klackarna i taket på banketten innan den stora turneringen.

Alla har klätt upp sig. Mr. Miyagi tittar beundrande på Baronens finhalsband.

Ja så går det när man drämmer näven i en betongvägg.

Upp till kamp i arenan som "Albert Speer ritade". 😀

Måste vara det mest vågade i filmen, med tanke på att man befann sig i ett apartheid-land.

Trailer där man på snyggt vis smugit in en viskvissling i bakgrunden på ljudspåret. 👍

TV-teaser.

*Som vi nyligen såg i The Hot Box (1972)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar