What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 26 september 2021

DIE BRÜCKE (1959) Västtyskland, 98 minuter. Regi: Bernhard Wicki.



Formbara kids är bra!

När Jimmie Åkesson får makten.

Kriget i Europa är på sluttampen och amerikanska trupper har rullat in i det tyska riket. I en liten stad är dock entusiasmen bland ungdomarna hög och löftena om "slutsegern" känns helt sannolik i deras naiva sinnen. Samtidigt som ärrade veteraner retirerar för fullt kallas ungdomarna in och placeras utan påtaglig träning att försvara en strategiskt meningslös bro. De får snart lära sig krigets brutala verklighet.

Tur att det finns en stor karta i klassrummet så ivriga pojkar kan ägna sig åt militärstrategi istället för engelskundervisning.

Med kriget i relativt färskt minne levererar tyskarna en alltför realistisk tragedi där naiva ynglingar luras in i den krigiska köttkvarnen. Att filmen handlar om tyska ungdomar som sväljer nazipropagandan med hull och hår spelar mindre roll då filmen skulle kunna ha utspelats i princip var och när som helst. Ta bara en snabbtitt på den rådande militärkulturen i USA som ser till att fylla ut leden i alla konflikter de ska skapa/lägga sig i. Mer påtagligt blir det när man ser och hör rapporter om barnsoldater i världens alla hörn. T o m när vår äldste redaktionsmedlem skulle mönstra försökte man locka in de snoriga tonårspojkarna genom att rulla "tuffa" krigsfilmer på monitorerna i väntrummen. Vår käre redaktionsvän må ha varit ung och naiv men skrattade ändå åt det patetiska försöket att väcka stridspitten i honom.

Så talar en sann tysk far!

Filmen bygger på ett bra sätt upp bilden av de fjuniga tonåringarna som ger sig in i soldatlivet som om det vore en lek. Kontrasten med deras skärrade föräldrar och de cyniska veteranerna är bra. Med ganska enkla medel skildrar man på ett bra sätt meningslösheten med kriget och vansinnet en känslokall regim kan skapa. "Enkla medel" blir det bokstavligt när de mystiska amerikanska tanksen rullar in i bild. Tillgången till sådana fordon var inte speciellt stor och framför allt inte tillåten i Västtyskland vid den här tiden så man löste det genom att bygga tank-skal över befintliga traktorer. M a o kanske stridsvagnsentusiasterna börjar skruva lite på sig men det känns verkligen skitsamma då budskapet gick fram.

BETYG: 4(+)/7 En sann antikrigsfilm, direkt från askan av den mest notoriska regimen.


Ni borde ägna er åt att göra ariska barn istället...

Bra där! Lite flukt piggar alltid upp.

Pappas piga bjuckar på lite sideboob.

Vilket framkallar grav tonårs-angst.

Ånej...inte det gamla kvinnohatet. I sån tidig ålder!

Men räds icke! Kapten PK kommer till undsättning.

Fast det kanske inte är så PK att lösa situationen med våld?

LOL! Det kan inte nog påpekas. 😁

En dags träning ska väl räcka? Kids lär sig ju så snabbt.

Sug i er av flosklerna kiddies.

"Armen i vinkel, blicken i skyn!!!"

Vad nu? En förnuftig soldat i Hitlers armé?

Hm, vill inte vara den men...du har ingen fot.

När man ser döden i vitögat.

Stackars lille Sigi Sigi Sputnik. Man ser inte döden i vitögat ostraffat.

Fniss, mystiska hjul döljer sig bakom larvfötterna.

"Skjut på däcken! Det är ju bara film-tanks!"

Han är visst bara en jävel på kärlek.

Fjortispojke lär sig snabba läxor.

Andra inte. Euforin när man dödat sin första jänkare.

Oops...

LOL, jänkarna missade visst kursen i diplomati.

Blir man underkänd där får det konsekvenser.

Trailer - auf Deutsch!

Criterion trailer - auf Englisch.

Hela filmen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar