What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 18 februari 2022

HELL HATH NO FURY (2021) USA/Frankrike/Kazakstan/Belarus, 94 minuter. Regi: Jesse V. Johnson.



Film hath no likeable characters

Spretigast ridbyxor vinner.

Major Maitland (Louis Mandylor) och hans lilla amerikanska trupp har omhändertagit fransyskan Marie (Nina Bergman) som just blivit offentligt förlöjligad p g a sitt förhållande med SS-officeren Von Brückner (Daniel Bernhardt). Marie vet nämligen var en väska med guldtackor Von Brückner stulit finns begravd och majoren är väldigt sugen på att lägga rabarber på denna. Marie är dock inte speciellt samarbetsvillig och av någon anledning finns även fientligt sinnade franska motståndsmän på plats. Det är bara början på problemen för amerikanerna.

När du VERKLIGEN vill bli medlem i The Manson Family.

Detta är egentligen ingen krigsfilm utan snarare ett double cross (eller triple, quadruple cross) -drama som utspelar sig i krigstid. Marie är egentligen själv medlem i franska motståndsrörelsen men eftersom hon spelade sin roll så väl som Von Brückners älskarinna tas hon för en kollaboratör. Denna karaktär har inga direkt charmerande drag och som tittare blir man smått irriterad över hur hon relativt ostraffat lurar de korkade amerikanerna att gräva upp en halv kyrkogård i sin iver att hitta guldet. De franska motståndsmän som dyker upp -SPOILER ALERT- har snabbt ihjäl den ende av amerikanerna som tenderar att ha något gott i sig så deras charmfaktor lyser ganska rött. Von Brückner må ha genuin kärlek till Marie men är förstås en kallblodig mördare.

Fontänaxel var mer vanligt en skyttegravsfot under andra världskriget.

Det är ändå hyfsat välspelat men manuset kunde ha varit bättre. Bernhardt känns inte heller helt hundra som SS-officer. Det är inget direkt fel på hans insats men hans stiliga svartmuskiga utseende känns inte speciellt SS-ariskt. Lågbudget som det är finns det förstås en massa fel på rekvisitan som anala världskrigsentusiaster kommer störa sig på men det blir ändå hyfsat pang-pang och adekvat blodigt. Vad som kanske inte är fullt så adekvat är när -SPOILER ALERT- Marie blir skjuten i benet och axeln, förutom att ha överlevt en amerikansk bombräd genom att ta skydd under ett lik, och relativt oproblematiskt haltar iväg samtidigt som hon bär väskan med guldtackor med armen som är skottskadad. Snyggt jobbat! 😊

BETYG: 3/7 Hyfsat lurendrejeridrama trots att man har svårt att känna med någon karaktär.

Det hårda livet som motståndskämpe.

Lajvarregementet Das Reich ute på promenad.

Ett par ryssar gör en cameo i filmen.

Hon har inte bara ett jesuskomplex...

...hon är även superavis på sin pojkväns Totenkopf-mössa så hon har här fixat en egen variant.

Ett stycke naziguld - i en tysk sjö nära dig.

För att jag är medium?

Jodå, SS kände till coronan långt innan den bröt ut.

Fast ebolan tog dem ändå på sängen.

Trailer



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar