What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 11 februari 2022

NATURAL LIGHT (2021) Ungern/Lettland/Frankrike/Tyskland, 103 minuter. Regi: Dénes Nagy



Naturlig misär

Välkommen till mysryssland, din gamle magyar.

Korpral Semetka (Ferenc Szabó) leder en pluton ungerska soldater som letar efter ryska partisaner i de Brjanska träskiga skogarna. De inkvarterar sig i en liten by där vem som helst kan vara en potentiell partisan men allt hålls på en relativt civiliserad nivå. Detta tills Semetkas befäl på en rutinpatrull skjuts ihjäl i ett uppenbart bakhåll.

Krig med fruktansvärd gore!!!

Dags för allvarlig ungersk krigsfilm på Udda Film som verkligen är raka motsatsen till ryska pekoral som exempelvis Stalingrad (2013). Här är vi så långt ifrån flash och hjälteporr man kan komma. Det är ett långsamt drama i väldigt subjektivt perspektiv men minimal dialog.

Eller kanske bara en älgslakt.

Gör detta det hela automatiskt till ett mästerverk då? Njae, kanske inte. Bäst med filmen är själva stämningsbyggandet. Det är ruggigt, eländigt och relativt händelselöst vilket på ett bra sätt placerar oss i den hemska lunken dessa soldater tvingades tjänstgöra kanske mer än 100 mil hemifrån. När som helst kan dock en osynlig fiende slå till och då gäller det att vara med.

Är detta en vanlig fråga när befälen har genomgång?

Huvudkaraktären gör vad han blir tillsagd men försöker ändå behålla sin mänsklighet. Detta visar sig bli svårt när han konfronteras med sina medsoldaters beteende då befälet dödas. Hans moral testas ordentligt då ett befäl från hans hemtrakt - SPOILER ALERT- ansvarar för ett illdåd mot byborna samtidigt som han skickat iväg Semetka på patrull för att skydda denne från ansvar.

Att ta en bra bild behöver ta sin tid.

Filmen bjuder dock inte på mycket till svar eller närmare insyn i de olika karaktärernas handlingar, vilket har sina poänger i själva berättandet men det blir ju inte heller jätteengagerande då. Resultatet blir en bra skildring av hur allt inte är svart och vitt och hur lätt det kan vara att hamna på moraliskt instabil mark, men det är ju inte jättespännande.

BETYG: 4(-)/7 Väldigt välgjord med bra foto och stämningsbyggande men inte så emotionellt fängslande som man kunde önska.

Nåja, han håller åtminstone inte en luger mot huvudet på stackaren.

I skogen finns inte bara partisaner utan även väderbitna skogshuggare. Dessa ansikten är en porträttfotografs våta dröm! 💦

Ungersk film hmm...är det Turinhästen som gör en cameo?

Sköna Ryssland med sin härliga rasputitsa!

Ingår man i axelmakterna vill man ju att det ska synas.

Tyskarna var ju notoriskt snåla med att dela med sig av sina utlovade vapen till ungrarna men detta ser minsann ut som en klassisk MG40.

Denna "fina" tradition levde vidare senare under revolten 1956.

Det finns alltid plats för lite misogyni.

Ungrarna älskar denna supersubjektiva vinkel. Den användes som bekant till perfektion i den utmärkta Son of Saul (2015).

Rena rama Dirlewanger-fasonerna! 😠

En "1000 yard stare" går alltid åt i en krigsfilm.

Trailer



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar