What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

måndag 10 april 2023

FIGHT OF FURY (2020) USA, 81 minuter. Regi: Shuny Bee.



Herr Gurkha dansar mazurka

Shuny Bee är allsmäktig i dojon.

Det pågår ett intensivt träningspass i sensei Brandons (Shuny Bee) dojo när det plötsligt bankar på dörren. Den desperata Karen (Kate Zolezzi) bönar om att räddas från ett helt gäng busar som är henne hack i häl. Den ridderlige Brandon avvärjer hotet men det verkar som om han bråkat med fel busar och snart kan hans dotters liv vara i fara.

Här visar han upp en fin anti-ACAB-teknik.

Dags att skruva upp kalkonvredet till hyperkluck när vi nu avnjuter ett riktigt vanity project signerat Mr Bee(n). Jomenvisst. Återigen har vi här en karatetönt som tror han kan göra filmkarriär med sina bländande kampkonster. Vi kan bara tacka och ta emot!

En annan försvarsteknik han lär tjejerna är att "trampa med framtassarna" likt när en katt ger massage. 😻

Det första Mr B(r)ee(n) gör är att dra Bruce Lees namn i smutsen då en skylt som proklamerar att filmen vi ska se är en hyllning till den döde legenden. Fanboieriet vet inga gränser när "auteuren" gör sitt bästa för att imitera idolen under fajtscenerna. Det innebär ett evigt och innerligt falsettylande i sämsta Lee-stil samt några icke alltför väl genomförda spänndarrningar efter avslutade fajter. Det är väl heller inget långskott att gissa att hans karaktär heter Brandon efter Bruce Lees hädangångne son. Gulligt kanske, men Bruce och hans son roterar nog som värsta fussball-spelarna i sina gravar.

Med en fast vänsterhand skyddar han damen i nöd.

Det som kanske sticker ut mest i den här dumrullen är den påtagliga dubbningen. Alla röster har lagts på i efterhand och då begriper man ändå knappt vad Bee säger p g a hans skojiga accent. Det ligger dessutom ett "snyggt" rumseko på rösterna så att allt känns ännu "naturligare". Vissa röster känns det som om folk bara har drivit med regissören när de lagts på. Det märks också att det varit extremt ambitiös ljudpåläggning med detaljrikt tramp* och en ständigt skällande hund i bakgrunden. 😊 Tyvärr har man dock inte superkoll på nivåer och Bees besvärliga accent drunknar ofta i generisk rockmusik. Ljudläggaren har tydligen också lärt sig att under action-scener bör man ha fartfyllda trummor så detta får vi höra i överflöd. Superproffsigt. Verkligen!

Har han ett petit mal? Nejdå! Han bara försöker imitera sin stora idol.

Fajtscenerna är förstås crap och saknar kontinuitet. Busarna är töntar som i god filmtradition omringar hjälten och sen bara anfaller honom en och en så att han hinner både slå ner dem och posera efteråt. Detta med kung fu som får medelåldersmän att på högsta allvar stå och jonglera med nunchucks och svärd framför varandra är nästan rörande i sin enfaldighet. Kul ändå. 😏

Brudarna tycker inte det är ett dugg konstigt att en sliskig snubbe kommer och sätter sig och strör vitt pulver i deras drinkar.

Bee har inget intresse av originalitet så självklart är hans karaktär en superhyvens gentleman som drivs för långt. Han är vis som få och delar gärna med sig av sina visdomar. Eftersom Bee härstammar från Nepal måste hans karaktär självklart vara gammal gurkha-soldat och visst fan får vi även ta del av en fajt med de klassiska kukri-knivarna. 😁

Nej nej! Det är inte alls vad ni tror. Detta är faktiskt ett känsligt ögonblick.

Det är omöjligt att peka ut alla tveksamheter med denna film men en som utlöste ett kollektivt asflabb i Udda Film-soffan var -SPOILER ALERT- att slutscenen bara var en cliffhanger! Jovisst. Efter att ha avlivat näst störste busen i en "episk" fajt är det så dags för Brandon att ta sig an den värste nidingen Brutal (Joseph Lee Michael) som precis kidnappat och drogat hans dotter. Så över telefon bjuder Brutal in Brandon och kör dessutom ett (välklippt!) videoklipp på vad som gjordes med dottern varpå vår hjälte utstöter ett utdraget halvhjärtat yl som skulle få Bruno Wintzells tolkning av Marseljäsen att framstå som briljant, hoppar upp i en karatespark och - freeze frame! Eftertexter. 😆 Någon uppföljare har vi än inte sett röken av och om dottern ska överleva nerdrogningen brinner det i knutarna att göra filmen för barnen växer ju fort i den åldern och förmodligen är Shunnys dotter Shareen, som spelar rollen, redan för uppvuxen och vis för att vilja vara med i en ev. uppföljare.

BETYG: 5/7 Jodå, höga inkompetenspoäng på den här töntiga vanity-våfflan.

Dottern slumrar i pentagrammets trygga sken.

Det går bra för gangstrarna, vilket man kan se på den flådiga dekoren.

Skönt att Gene Simmons fortfarande har nåt att göra.

Far och dotter tjackar glass. Men vad är det för ekivoka tjänster som bjuds enligt affischen till höger?

Karate.

En dohhh-ggie blir inskriven i manuset helt utan anledning.** Och ja, även hunden är dubbad av nån flåsare bakom micken. 😛😄

Klackarna i taket på tjejfesten.

Homeboy får sig en läxa av gangster-dork som är gettin' his wigger on. (Folkmassan i bakgrunden bryr sig föga)

Kiddie kung-fu!

Dottern blir inkallad till rektorn efter barnkaraten. Varför har kontoret ett sånt där polisfluktarfönster?

Ytterligare en meningslös varelse inpetad i filmen utan anledning. Måste vara nån Bee-yngling.

Shuny älskar verkligen svenska meteorologmyndigheter men tyvärr fick inte alla bokstäver plats på tröjan.

Det kan få den tuffaste att gråta.

Ganstaz som stealth-smyger på vår hjälte.

"Whoa! En äkta KUKri-kniv."

Det är en fröjd att se Shuny springa. 😂

En random inzoomad helikopter (för att det ger production value!).

Vuxna män som snurrar med pinnar framför varandra.

Plötsligt dyker den bleka sleazebagen upp i mysbyxor.

Apropå mysig. Man vet att livet leker för gangsterbossen när han har linnebränna och chipstuttar. Vamos a la playa muthafuckaz!

"Jag jonglar bättre än du!" Jonglerings-battle extravaganza!

Mor och barn i bakgrunden bryr sig föga om liket på uppfarten.

För att Brandon ska förstå allvaret hans dotters situation utgör får han se en välklippt videosnutt med mängder av olika vinklar.

Det föranleder ett karateutbrott.

En trailer som får er att inse att detta är en bra film!

Hela rullen.

Nåja, även om vi inte sett röken av en uppföljare så finns det i alla fall en ambition. Bee har säkrat en hiskelig titellåt i alla fall. Notera särskilt det lilla trummaskinsolot när låten slutar! 🤘

Bruno Wintsells smäktande tolkning av Marseljäsen.

*Eller "foley" som är i efterhand pålagda ljud som t ex fotsteg, knarrande dörrar etc.
**Knappast en högoddsare att hunden tillhör familjen Bee eller? 🐶



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar