What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 11 april 2014

1939 BATTLE OF WESTERPLATTE (2013) Litauen/Polen, 118 minuter. Regi: Pawel Chochlew.Början på ett krig

Den där typen. En studie i tysk passion.

Nazityskland invaderar Polen vilket utgör startskottet för andra världskriget. Vid garnisonen på Westernplattehalvön har major Sucharski fått ordern att hålla ut i 12 timmar. Han är är också plågsamt medveten om att ingen hjälp eller förstärkning kommer att rädda garnisonen. Samtidigt vill kapten "Kuba" Dabrowski kämpa på så länge det bara går. Konflikten är inte bara mot tyskarna...

En bild av den polska armén när invasionen inleddes.

Detta slag har mytisk status i Polen då det symboliserar fosterlandets hjältar i kamp mot en aggressiv invasionsarmé. Den här filmen ifrågasätter det ärorika i att skicka människor i döden för en hopplös sak. Den handlar om kampen mellan två befäl där endast den ene har en helhetsbild men är bunden av ett tystnadslöfte och den andre vill kämpa till sista blodsdroppen för en illusion.

Tyskarnas främsta vapen!

Det låter väl som en vettig filmidé? Jodå, men den håller inte fullt ut då man i en krigsfilm ser fram emot spektakulära stridsscener och helst inte vill "segas" ner av ett drama mellan två karaktärer som inte är alltför starka eller intressanta. Uppenbarligen har filmen ganska låg budget för att med rättvisa kunna leva upp till temat, vilket avspeglar sig i de inte alltför episka stridsscenerna där oftast en handfull soldater hukar sig undan bombkrevader eller en liten grupp tyskar som smyger bland träden. Med hjälp av lite hyfsad CGI kan man i alla fall trolla fram en schyst Stuka-attack. Nej, det finns roligare och bättre krigsfilmer än denna.

BETYG: 3/7 Låg action-budget och svaga karaktärer drar ned betyget på en potentiellt intressant film.

Ack, denna vackraste av dödsmaskiner.

Plötsligt är det en Fulci-film.

Imponerande optiska effekter där sailor boy får fartränder från huvudet...

En glad tysk. Undra hur det hela slutade..?

TrailerInga kommentarer:

Skicka en kommentar