What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

måndag 18 juli 2016

THE GREAT MARTIAN WAR 1913-1917 (2013) Storbritanninen/Kanada, 88 minuter. Regi:Mike Slee.Sanning!

Hazel skådespelar lite väl mycket... Less is more Hazel.

En dokumentär som avhandlar den stora invasionen från yttre rymden när alla trodde att de var de europeiska stormakterna som skulle ryka ihop.

Ingen pardon när marsmänniskorna anfaller!

I god Orson Welles-anda presenterar man denna fiktiva invasion som en typisk History Channel-dokumentär. Mockumentären har alla karaktärsdrag från kanalens flashiga dokumentärer. "Historiska" klipp varvas med intervjuer med de "överlevande" och "historiker", kryddade med flashig grafik mellan segmenten. Ironin i detta är självklart att denna mockumentär ungefär är lika sanningsenlig som kanalens traditionella dokumentärutbud där man inte har dragit sig för att hollywoodifiera historien. Tveksamt dock om man hade sådana ironiska syften med denna mockumentär.

Expert uttalar sig.

Vi på Udda Film som, likt Tony Soprano, gillar att sluka gamla TV-dokumentärer om världskrigen tycker dock att detta var en riktigt underhållande film. Överlag är det ju väldigt bra gjort sett ur rent History Channel-berättargreppsynvinkel. Man har morfat faktiska historiska bilder från första världskriget med marsian-CGI och en del nyinspelade militärscener. CGI:n är inte helt hundra integrerad då monstren ser lite väl polerade ut i det för övrigt gryniga sammanhanget.

"Arnold" ser lite mer 80-tal ut än 70-tal.

Vidare dyker upp en del intervjuer inspelade "för några decennier sedan" och dessa skiftar lite i kvalitet och trovärdighet. De flesta "överlevare" som intervjuas skådespelar riktigt bra. Hazel Douglas som spelar Alice Hale skådespelar dock lite väl mycket för att övertyga som intervjuad privatperson. Att vi dock ser återkommande klipp är smart då det följer verklighetens brist på historiska klipp och att man då visar samma klipp om och om igen. Sedan kan man förstås ifrågasätta behandlingen av Europas historia där man å ena sidan vill följa den nästan parallellt men å andra sidan helt utelämnar en så stor faktor som Ryssland. Nåja, det är inget som stör oss.

BETYG: 5/7 Klart underhållande om man som vi gillar att vältra sig i historiska TV-dokumentärer.

Även folk med nedsatt syn ska kunna hänga med på kartan.

Lite väl "slick" CGI här.

Audiospåret här är inte helt övertygande med LP-knaster...

Den här killen känner ni igen.

Flashig grafik i god HC-anda.

En mycket välbekant explosion golvar här en marsian.

Marsmänniskor?

Nej inte nu igen! Räckte det inte att Gorgon förstörde Big Ben?

Hazel fortsätter sitt subtila skådespeleri.

En marsräka.

Både folk och fä är nu skyddade mot marsianernas notoriska fisande.

Här lär vi oss vad marsmänniskoklottret betyder.

"Jordlingar suger kuk..."

TeaserInga kommentarer:

Skicka en kommentar