What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 20 mars 2020

VIOLENT CITY (1970) Italien/Frankrike, 104 minuter. Regi Sergio Sollimas.



"Violent"? Nåja...

Kalle kollar in båtens galjonsfigur.

Torpeden Jeff Heston (Charles Bronson) åker på en rejäl blåsning av både kumpaner och flickvän. Han vill avsluta sin våldsamma karriär men samtidigt utkräva hämnd på nidingarna innan han lägger bössan på hyllan. Gangsterbossen Weber (Telly Savalas) har dock andra planer för Jeff och han är inte en person man tackar nej till hur som helst.


Forta bilar - så navkapslarna flyger!

Varje gång vi slänger på en gammal Morricone-samlingsplatta innehållande ledmotivet till denna film tänker vi att: "Visst fan! Den där rullen skulle vi ju titta på ja." Nu har det slutligen skett. Den var inte riktigt vad vi hade väntat.

Luger vs. Mustang. Ja, ni ser själva hur det går.

Eftersom vi aldrig kollar upp en film innan vi tittar på den (för att undvika spoilers) trodde vi att vi skulle få se en vanlig hårdkokt poliziottescho med pang-pang i någon italiensk stad. Nix pix lingonmix! Det visade sig att Kalle Bronson höll till i Karibien, New Orleans och andra sydstatssumpmarker. Äsch! Där rök den sköna italienska stämningen. New Orleans var, i alla fall i den här rullen, inte alls lika mysig backdrop som exempelvis Rom eller Milano skulle ha varit. Även titeln känns något missvisande då de flesta italienska poliziotteschi-våfflor är betydligt våldsammare. Här ville man snarare att Bronson skulle vara en slags fattigmans-McQueen då han låtsas rejsa omkring i den ena biljakten efter den andra samt även lurar i buskarna med bössan och bevakar ett bilrace. "Forta bilar" för hela slanten.

Hårda män har jeans på söderhavsstranden.

Vad som dock var trevligt var att se Savalas-bröderna i rutan. Jodå, inte bara den charmige Telly som man alltid blir glad av att se utan även hans lillebror Demosthenes (eller George som han egentligen heter) som alltid verkar få ett litet knäck när storebrorsan får ett jobb. Demosthenes var ju som bekant även med i "Kojak" i den mindre rollen som karaktären Stavros.

Kalle gör sitt yttersta för att få huvudrollen i biografin om Onkel Kånkels liv.

Ennio Morricone får inte jättemycket utrymme i den här filmen utan det handlar mest om variationer på ledmotivet som dyker upp här och där. Sammantaget är det en okej rulle men inte jätteexalterande och det hade varit mycket roligare att se Bronson rejsa omkring i en liten fiat på italienska gator istället för den förvisso rätt coola mustangen.

BETYG: 3(+)/7 Nej, The Big Easy är varken speciellt våldsamt eller coolt men Bronson är hyfsad i alla fall.

En docka med tveksam PK-koefficient.

Redan på 70-talet brejkade Justin Bieber-frillan.

Ful brosch han har.

Kalle är stenhård - för att han har loafers på sig. Vad trodde ni?

Eftersom det är otextad italienska i detta klipp kan vi bara anta att damen vänder sig till kameran för att tala om för oss vilken strömlinjeformad frilla pianistfarbrorn har.

Demosthenes!!!

Ånej! Inte det där orangea kuvertet som alltid påminner om vilken obefintlig pension man får.

När pensionsmyndigheten vill hamra in budskapet.

"Varför dyker du alltid upp i samma produktioner som din kändare brorsa? SVARA!!!"

Där är han ju! Den kändare storebrorsan.

"Who loves ya baby?"

Telly, som den charmör han är, kan förstås snitsa till en toppendrink åt dig. Notera den välfyllda baren med giallo-blask.

Kalle hittar en icke-PK docka och han lackar.

Men vad nu?

Erkänn att du smälter som smör för Tellys charm.

Om det blir jobbigt att få allt i bilden i fokus kan man alltid klippa ihop två bilder till en.

Undra om regissören ens är medveten om vilken cool expressionistisk bild detta är då hon "dansar" i fejkhissen med den inte helt realistiska backdropen?

En lite märklig trailer som tar fart först när de klassiska retroanimationerna sätter igång.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar